O nouă specie de dinozaur care a trăit pe actualul teritoriu al Geoparcului Internațional UNESCO, Țara Hațegului, a fost descoperită de o echipă internațională de paleontologi
Publicat de Andrei Borz, 5 martie 2023, 16:46
Identificarea a durat aproape 15 ani, iar cercetătorii și-au publicat concluziile abia anul trecut.
Numele dinozaurului – Transylvanosaurus platycephalus – s-ar traduce prin „reptilă cu cap turtit (plat) din Transilvania” și se pare că a trăit acum 70 de milioane de ani.
Paleontologul Felix Augustin spune că „oasele descoperite, părți din craniul lui Transylvanosaurus, oferă o perspectivă nouă asupra evoluției faunelor europene cu puțin timp înainte de dispariția dinozaurilor, acum 66 milioane de ani. Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe două picioare și aparținea familiei Rhabdodontidae. Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca și în cazul altor dinozauri descoperiți pe teritoriul Țării Hațegului, cunoscuți deja sub numele de „dinozauri pitici”. „Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”.
Echipa internațională de cercetători au descoperit oasele craniului lui Transylvanosaurus platycephalus în anul 2007 în albia unui râu din Geoparc.
Transylvanosaurus trăia pe una dintre numeroasele insule ale arhipelagului, alături de alți dinozauri pitici, crocodili, țestoase și pterozauri, mai arată cercetătorii într-un amplu material publicat pe pagina de internet a Geoparcului Țara Hațegului.
Iulia Vizi