O nouă specializare din toamnă la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 29 iulie 2016, 15:10 / actualizat: 29 iulie 2016, 20:37
Este vorba despre Comunicare audiovizuală, pentru care cei interesați își vor putea depune dosarele luna viitoare.
La sesiunea din această lună, actoria a fost extrem de căutată de viitorii studenți, nu la fel se poate spune despre Teatrologie, unde au rămas locuri libere.
Universitatea de Arte a organizat , zilele trecute, examene la specializările actorie, regie, coregrafie, teatrologie, comunicare și pedagogie muzicală, la ambele secții- română și maghiară.
Rectorul UAT Tîrgu-Mureș, Sorin Crișan:
Pentru sesiunea de vară am avut, la locurile bugetate pentru cele 6 programe de studiu, la secția română 28 de candidați, iar la secția maghiară 50 de candidați pe cele 7 locuri pentru fiecare program de studiu, adică 42 de locuri la fiecare secție. Avem bugetate 7 locuri pe program la care se mai adaugă 5 locuri cu taxă. Toate locurile cu plată s-au ocupat, la actorie, la secțiile română și maghiară, respectiv la păpuși și comunicare media secția maghiară.”
La masterat, secția română, s-au ocupat 5 din cele 7 locuri puse la dispoziție, iar la regie și educație muzicală 4 din 7 locuri.
Rectorul Sorin Crișan spune că peste 80 la sută din absolvenții Universității de Arte din Tîrgu-Mureș își găsesc locuri de muncă.
Pe absolvenții de Teatrologie piața îi absoarbe pe toți, pentru că se oferă competențe nu doar pentru zona strictă a criticii teatrale, ei pot să fie redactori de presă, secretari literari, curator de spații teatrale sau în administrația publică. Majoritatea dacă nu toți și-au găsit loc de muncă. Tot așa, actorii își găsesc locuri de muncă în teatrele de stat, dar și în cele private. Eu zic că undeva între 80-90 la sută dintre absolvenții de actorie, regie, teatrologie își găsesc locul pe piața forței de muncă.”
În această vară, 11 școli de teatru din România au constituit o asociație, care face demersuri pentru a schimba sistemul Bologna de 3 plus 2 plus 3 ani într-unul format din 4 plus 3 plus 2 ani. Rectorul UAT Tîrgu-Mureș consideră că dacă apare un an în plus de studiu și finanțarea trebuie crescută cu cel puțin 10 la sută.
Valeriu Russu