O nouă ordonanţă de urgenţă care plafonează preţurile la energia electrică
Publicat de Andrei Borz, 12 noiembrie 2022, 10:52 / actualizat: 12 noiembrie 2022, 12:51
Guvernul a adoptat, ieri, o nouă ordonanţă de urgenţă care plafonează preţurile la energia electrică, astfel ca nimeni să nu plătească mai mult de 1 leu şi 30 de bani pentru un kilowatt oră.
Practic, ordonanţa stabileşte un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la un preţ fix. Pentru populaţie, se menţin cele trei tipuri de tarife în funcţie de consum.
Actul normativ adoptat, ieri, va intra în vigoare la începutul anului viitor şi va fi valabil până în martie 2025.
Intenţia declarată a Guvernului este aceea de a menţine preţurile plafonate la energia electrică, la valorile care sunt acum, pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest sens a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă care stabileşte un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la 450 de lei megawatt-ul oră. Acest mecanism va permite păstrarea celor trei tipuri de preţuri pentru consumatorii casnici şi plafoanele pentru IMM-uri şi marii consumatori de electricitat, după cum a explicat ministrul energiei, Virgil Popescu.
În momentul de faţă, putem vorbi de un preţ al energiei electrice achiziţionat de către furnizor, care va permite menţinerea a 68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kilowaţi, 80 până în 255, posibil 1,3 lei, prin modificarea Ordonanţei 119 în Parlament, pentru restul onsumatorilor şi 1 leu pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce se găseşte acum în Ordonanţa 119.
Virgil Popescu a mai precizat că cei care consumă până în 300 de kilowaţi, primii două 255 vor costa 80 de bani, iar restul un 1 leu şi 30 de bani, iar cei care consumă peste 300 de kilowaţi vor plăti toată cantitatea la un 1 leu şi 30 de bani. Şi, tot ieri, Guvernul a adoptat o altă ordonanţă de urgenţă, care măreşte cu până la 50% salariile bugetarilor care lucrează cu fondurile europene şi cu banii care provin de la Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.
Opoziţia critică noua ordonanţă privind energia şi atrage atenţia că măsura de reglementare a preţului va distruge definitiv stimulentul de a investi în producţia de energie electrică.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, apreciază că, practic, investitorii vor alege să producă energie în statele vecine şi să o exporte în România la un preţ neplafonat.
Rodica Boariu