O nouă lună a planetei Neptun

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 februarie 2019, 13:30 / actualizat: 26 februarie 2019, 10:30
Hippocamp este denumirea dată celei mai recent descoperite luni a planetei Neptun, care are o lungime de doar 34 de kilometri, conform relatărilor cercetătorilor în revista „Nature”. A doua cea mai mare lună, Proteus, cel mai apropiat vecin al lui Hippocamp, se află la o distanţă de doar 12.000 de kilometri, scrie Science News.
„De ce o lună atât de mică s-ar afla atât de aproape de o lună atât de mare?”, s-a întrebat astronomul Mark Showalter de la SETI Institute din Mountain View, California. El şi colegii săi au studiat fotografiile care erau realizate în mod periodic de Hubble pentru a găsi noua lună, descoperită pentru prima dată în 2013.
Deși sateliţii naturali mai mari tind să înghită corpurile mai mici în timpul procesului de formare a lunilor, în mod straniu, perechea a fost probabil chiar mai apropiată în trecut, deoarece traiectoria orbitelor sugerează că Proteus se îndepărtează de Neptun.
Showalter crede că aceasta este o bucată din Proteus care a fost smulsă lunii în urma unei coliziuni masive cu o cometă. Proteus are un crater masiv, numit Pharos, care este atât de mare încât impactul ar fi putut duce la distrugerea satelitului. Coliziunea ar fi dat naștere unui nor de resturi din care s-a format în cele din urmă luna mică. „Acum sunt departe dar în trecut făceau parte din acelaşi obiect”, a adăugat Showalter.
Hippocamp face referire la un animal fabulos pe jumătate cal, pe jumătate pește, care trăgea carul lui Poseidon, zeul mărilor în mitologia greacă (Neptun în mitologia romană). Toate lunile lui Neptun au nume legate de mare în mitologia greacă sau romană.
Dana Boieriu