O nouă etapă a proiectului 3 Layers la U.A.T Tîrgu-Mureş
Publicat de radiomures, 27 martie 2017, 10:01
În cadrul proiectului 3 Layers, în perioada 27-31 martie se va realiza o sesiune de predare test în forma unui curs în trei etape cu studenții de la secțiile română și maghiară ai UAT Tg-Mureș. Obiectivul principal al cursului este studierea și încercarea în practică a metodelor de teatru aplicat în educația artistică și popularizarea artei. Componentele seriei de curs îmbină pregătirea teoretică cu activitatea practică. Studenții vor studia bunele practici pe studii de caz concrete, iar la finalul cursului vor începe planificarea unui proiect propriu.
La primul curs vor fi prezentate activitățile și programele atașate spectacolului Hamlet de la Teatrul Örkény din Budapesta, unde funcționează un program inovativ pentru tinerii spectatori. Fiind vorba despre un text cunoscut, în loc de prezentarea materialului propriu-zis, cursul se poate concentra asupra chestiunilor metodologice, prezentând – în cadrul unor experiențe personale – activitățile de pregătire oferite liceenilor. Cu ocazia prezentării activităților de prelucrare de după spectacol, participanții vor fi implicați în demonstrarea technicilor de improvizație, astfel vor avea posibilitatea să încerce, în cadrul unei experiențe personale, practica interactivă a întâlnirilor cu publicul.
În cadrul celui de-al doilea curs va fi trasat cadrul teoretic al practicilor de teatru aplicat, cu atenție specială pentru teritoriile comune dintre activitățile de creație artistică și popularizarea artei, analizând și diferențele. Pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare/educație teatrală reușite este necesară, pe lângă profesionalismul teatral, și de acumularea altor cunoștințe și abilități. Totodată, aceste activități necesită o atitudine diferită de cea artistică. Vom analiza aceste aspecte împreună cu participanții, cu ajutorul unor exemple concrete.
La ultima întâlnire vom invita participanții la planificare în comun. Înițial îi vom ruga să identifice, în infrastructura comunitar-culturală a orașului lor necesitatea unor programe de teatru aplicat. După identificarea teritoriilor vom revizui elementele de baze ale planificării proiectelor și vom demara elaborarea lor în grupe mici. Predarea-test se va finaliza cu discutarea în plen a primilor pași, urmând ca rezultatele parțiale să fie dezvoltate până la următoare întâlnire (cursul de vară).
Cursurile vor avea loc timp de trei zile consecutive, (28, 29, 30 martie) zilnic 3×45 minute, în limba maghiară, cu traducere simultană în limba română. Predarea test va fi susținută în comun de Júlia Neudold, coordonatoare programului de teatru educațional al Teatrului Örkény din Budapesta și Máté Gáspár, diriginte asociat al clasei de instructor dramatic al SZFE (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică), fost manager al trupei KRÉTAKÖR.
Diana Gherendi