O nouă campanie împotriva cerșetoriei demarează la Târgu Mureș

Publicat de Corina Muntean, 24 martie 2021, 14:13 / actualizat: 24 martie 2021, 15:49
Campania de prevenire și combatere a cerșetoriei, sub sloganul „Spune NU cerșetoriei! Nu dați bani cerșetorilor!” se derulează în perioada 22 martie – 16 aprilie, când, reprezentanți ai mai multor instituții implicate, vor împărți materiale informative.
Campania își propune să atragă din nou atenția asupra consecințelor cerșetoriei și să îi mobilizeze pe cetățeni să nu mai încurajeze cerșetorii.
Directorul interimar al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Andreia Moraru:
Ne adresăm publicului larg cu rugămintea de a nu da bani cerșetorilor, în special cerșetorilor copii. Am menționat câteva din efectele fenomenului cerșetoriei asupra copiilor, susține analfabetismul și împiedică accesul la educație, deoarece copiii stau pe stradă și nu merg la școală, susține viața pe stradă, care este o viață plină de pericole pentru acești copii și favorizează delicvența juvenilă. Acești copii sunt printre cei care ajung să fie folosiți, traficați și așa mai departe.
Anul trecut, Poliția Locală Tg. Mureș a dat peste 100 de sancțiuni în cazuri de cerșetorie, a precizat directorul executiv Raul Matiș:
În cursul anului 2020, Poliția Locală a aplicat în total 122 de sancțiuni pentru cerșetorie. Pentru persoanele surprinse la cerșit avem 90 de sancțiuni, iar pentru părinții care nu au supravegheat minorii, în timp ce aceștia se aflau la cerșit, am aplicat 32 de sancțiuni. Pe parcursul anului trecut, 25 de minori care cerșeau în diferite locuri publice din municipiu, au fost predați la serviciul de intervenție în regim de urgență, însă au fost mai multe intervale de timp în care, din cauza faptului că la SIRU au existat cazuri de COVID, minorii nu au mai putut fi predați la această instituție.
În cazul copiilor surprinși la cerșit, autoritățile demarează anchete sociale care pot duce până la decăderea din drepturi a părinților.
Raluca Creț