O nouă aplicație informatică va simplifica raportarea noilor infectări cu coronavirus

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 octombrie 2020, 14:00
Direcțiile de sănătate publică lucrează de câteva zile pentru implementarea unei noii aplicații a Serviciului Român de Informații (SRI), denumită Corona Forms, care va deveni operațională de săptămâna viitoare.
Fluxul informațional va fi utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV 2, prin actualizarea permanentă a platformei informatice. În plus, laboratoarele vor înregistra direct în sistem rezultatele.
Pentru asta, Ministerul Sănătății și STS vor organiza în acest week-end sesiuni de pregătire regionale cu toate instituțiile implicate a precizat pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita, Tar Gyongyi:
Ministerul Sănătății a implementat un nou flux al informațiilor și rezultatelor de laborator, deci e vorba de rezultatele celor care se testează la diverse laboratoare care până acum au trimis rezultatul la DSP și DSP-ul a introdus rezultatele într-o aplicație care s-a centralizat pe plan național. Acum, s-a simplificat, s-a debirocratizat acest flux și laboratoarele vor introduce în mod direct în aplicația respectivă rezultatele. Asta, ar trebui să ne degreveze pe noi dacă ar funcționa bine această aplicație…
Datorită aplicației Corona Forms, persoanele care au fost testate vor putea afla în timp real rezultatul testelor dar și deciziile emise de DSP care vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea instituției.
Pe viitor, în aceeași aplicație vor fi introduși automat și contacții persoanelor infectate, mai spune șefa DSP Harghita, Tar Gyongyi:
Deocamdată, partea aceasta nu s-a implementat dar, într-adevăr, se are în vedere și această modificare ca și datele anchetelor epidemiologice să fie introduse în această aplicație într-un mod automatizat sau informatizat. Deocamdată nu s-a implementat. Doar partea cu laboratoarele.
O altă modificare legislativă care va intra în vigoare tot de săptămâna viitoare se referă la monitorizarea la domiciliu a persoanelor infectate cu forme ușoare sau asimptomatice de către medicul de familie. Aceste modificări sunt necesare, atât din cauza numărului crescut de bolnavi din spitale cât și pentru că au fost o serie de nemulțumiri din partea pacienților care s-au plâns cu sunt internați cu forța în spitale.
Cristina Bulbescu