O lege votată în Parlament ar putea bloca privatizările către companii străine
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 iunie 2020, 21:18 / actualizat: 18 iunie 2020, 8:21
Bursa de Valori București a atras atenția asupra unei legi votate recent, aflată acum la promulgare, prin care se interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja.
Reprezentanții bursei spun că, dacă va fi promulgat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat.
Legea este privită atent și de oamenii de afaceri din țară, care sunt cu ochii pe investitorii străini, pe realizările și nerealizările din companiile deja privatizate.
Președintele Patronatului IMM Mureș, Radu Bălănean:
Dacă ne uităm puțin la privatizările din spate, în destul de puține cazuri întreprinderile de stat, și mă refer la cele de importanță națională, au fost privatizate cu capital românesc, în general, a fost vorba de capital străin. Uitându-ne la privatizările făcute în ultimii 30 de ani, nu vedem niște beneficii în sensul de relansare și de eficientizare a acelor întreprinderi, pentru că marea majoritate au fost vândute la fiare vechi. Problema este și complexă și are în spate niște elemente care pot să fie, mai degrabă, demagogic speculate.
Legea a fost inițiată de parlamentari PSD și are ca scop, în primul rând, protejarea patrimoniului național, a explicat deputatul Florin Buicu:
Inițiativa legislativă își dorește, practic, suspendarea vânzării participațiilor statului la companiile românești, care nu trebuie vândute, trebuie întărite. Dacă ne uităm pe lista companiilor la care statul are participațiuni, vedem Aeroportul Otopeni, Hidroelectrica, Transgaz, societăți care ar trebui, prin sprijinul statului, întărite. Dacă ne uităm la experiența europeană, vedem că toate statele își întăresc societățile naționale.
PNL a depus joi o sesizare la Curtea Constituțională împotriva acestei legi.
Președintele PNL Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a precizat că această lege era cerută de Uniunea Europeană:
Sunt multe companii unde statul are acțiuni care, doar prin listări pe bursă, devin competitive. Iată, sunt blocate inclusiv procesele de restructurare ale unor mari companii energetice, cum este CO Oltenia, la Mintia, companii naționale care noi, ca stat, ne-am asumat în fața Uniunii Europene că vom trece, nu neapărat la privatizare, cât la listarea lor pe bursă.
Bursa de Valori București consideră că legea restricționează capacitatea statului de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.
Raluca Creț