O inflaţie ridicată generează şi o depreciere a monedei naţionale

Publicat de Corina Muntean, 23 ianuarie 2019, 20:16
O inflaţie ridicată generează şi o depreciere a monedei naţionale în raport cu celelalte valute, fenomen care permite, de altfel, ca exporturile româneşti să fie competitive, susţine analistul economic, Aurelian Dochia. El a explicat, pentru Radio România Actualităţi, că leul a fost stabil o perioadă îndelungată, în timp ce monedele ţărilor cu care România se poate compara au consemnat deprecieri semnificative. Aurelian Dochia:
Inflația din România a fost mai mare și, în general, atunci când ai o inflație mai mare și deprecierea cursului trebuie să meargă în paralel cu această inflație. Ori, faptul că în România cursul a rămas stabil, a făcut ca, în primul rând, exportatorii din România să sufere, pentru că se reduce competitivitatea lor internațională și, până la urmă, asta poate să aibă un efect negativ asupra economiei. Din cauza asta cred că evoluția actuală a cursului trebuie văzută și ca o corecție necesară și binevenită. Evident că există și aspecte negative, pentru că această deteriorare a cursului poate să pună presiune mai mare pentru cei care, de exemplu, au credit în valută, însă știm că de câțiva ani de zile ponderea creditelor în valută a scăzut foarte mult în România, astfel că în momentul de față, mai ales printre persoanele fizice, nu mai sunt foarte mulți care să fi accesat credite în valută.”
Aurelian Dochia mai spune că şi alţi factori influenţează cursul valutar, inclusiv incertitudinea manifestată pe pieţele financiare odată cu apariţia diverselor măsuri sau declaraţii cu impact asupra planurilor de afaceri ale investitorilor.