O fermă din județul Mureș, un exemplu pentru sprijinirea agriculturii eco
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 martie 2018, 13:13 / actualizat: 1 iunie 2023, 23:32
Mai multe familii din Mureș au început să colecteze deșeurile vegetale pentru obținerea de îngrășământ. Gestul lor vine din dorința de a reduce poluarea și de a sprijini agricultura eco prin transformarea resturilor în compost, spune Claudia, una dintre gospodinele din Tîrgu Mureș implicate în colectarea deșeurilor biodegradabile:
Deșeurile vegetale dacă ajung la gropile de gunoi e o descompunere anaerobă, prin care se elimină în atmosferă dioxid de carbon. Dar, de exemplu, dacă le selectăm separat și le ducem la un loc unde se face compost se obține o materie organică rezultată prin descompunerea aerobă care, ulterior, poate fi folosită în grădină pentru îmbunătățirea solului.”
Familiile sunt încântate că au descoperit o fermă în județul Mureș, comuna Voivodeni, care produce îngrășământ natural din resturile vegetale și astfel pot convinge și alți mureșeni să le urmeze exemplul, spune Claudia Rînja:
Deșeurile din gospodării nu sunt triate, ridicate separat, pentru a fi valorificate într-un fel sau altul. Suntem 5 familii în acest moment care, săptămână de săptămână, colectăm și le ducem la această fermă din afara orașului. Este suficient ca să inspiri o persoană, care la rândul ei să inspire o altă persoană.”
După ce a descoperit beneficiile reciclării, Anabella, o gospodină din Reghin vrea ca familia ei să devină voluntară pentru colectarea resturilor vegetale din gospodării:
Vorbim de resturi din bucătărie: coji de legume și de fructe și tot ceea ce înseamnă materie organică. Practic, trebuie să găsească o cutie de depozitat adaptată familiei și o dată pe săptămână cineva va veni să-l ridice pentru a-l transporta mai departe. Odată se reduce cantitatea de gunoi și în al doilea rând se reduce poluarea, pentru că tot gunoiul e transformat în compost.”
Procedeul de obținere a îngrăşământului natural se numeşte compostare şi reprezintă reacţia de descompunere a deşeurilor organice sub influenţa aerului, apei sau căldurii. Cei care îl folosesc în agricultură spun că amestecul astfel rezultat este mai bogat în substanţe nutritive decât alte îngrăşăminte artificiale.
Marcela German