O familie de belgieni produce la Piatra Neamţ case modulare din lemn

Publicat de Corina Muntean, 26 martie 2021, 11:05
O familie de belgieni produce la Piatra Neamţ case modulare din lemn pentru piaţa internă şi pentru export. Businessul, pornit de la zero pe timp de pandemie, livrează clienților piese de lemn de tip lego, care sunt apoi asamblate la fața locului. Avantajele sunt prețurile de piață mult mai mici, ușurința configurării și livrării structurilor modulare.
Din ciclul afaceri de la zero face parte și Modulary Factory, un business început în 2020, în plină pandemie de COVID-19, la Piatra Neamț. Este locul în care familia Dussenne produce case modulare din lemn, pe care le lucrează integral în cadrul fabricii şi pe care apoi le comercializează în ţară şi, probabil în curând, şi în străinătate. Catherine Dussenne, cofondatoarea businessului din Piatra Neamţ, fiica lui Antoine Dussenne, un antreprenor de origine belgiană care a mai avut afaceri în zona de producţie de căsuţe din lemn, susţine, conform Ziarului Financiar, că a face parte dintr-o afacere precum cea pe care o gestionează este e şansă importantă şi o oportunitate de a demonstra ce poate face din ipostaza de antreprenor.
Potrivit acesteia, ideea de şantier, de a găsi şef de şantier, de a găsi oameni care să lucreze sau de mizeria care se produce pe un şantier sunt eliminate. Căsuţele tip lego pot fi lipite una de cealaltă sau puse una deasupra celeilalte. Practic, sunt nişte module, care au în general în jur de 3,2 m lăţime şi pot ajunge până la 12 m lungime. Ele sunt standard, dar pot fi adaptate în funcţie de modul în care sunt folosite şi de câte astfel de case sunt cumpărate de către un client, arată Catherine Dussenne.
Prețul de bază al unei astfel de căsuţe pornește de la 6.000 de euro, iar singura limită privind preţul acestor căsuţe este bugetul clientului. În prezent, fabrica funcţionează cu cinci angajaţi şi are o capacitate de producţie de patru căsuţe modulare pe lună, care se va extinde datorită cererii mari. Structurile de tip glass house, un produs de bază al afacerii, sunt nişte case modulare cu acoperiş în două pante, cu o parte a acestuia vitrată, explică antreprenoarea.
Avantajul acestui tip de business, în care sunt produse case modulare de dimensiuni reduse ce pot fi conectate între ele, este acela că se adresează atât clienţilor care îşi doresc case mici, cât şi clienţilor care vor să construiască case mai mari. Antreprenoarea a decis împreună cu tatăl său să creeze nişte prototipuri care să fie destinate strict clienţilor români, pe baza tendinţelor pieţei, dar nu exclude nici varianta de export, intenționând să livreze pe piața externă 40 de căsuţe.
„Businessul începe să crească şi felul în care noi alegem să abordăm toată afacerea este ceva ce atrage. Pentru noi este foarte important să folosim în afacerea noastră ceea ce avem la noi în ţară“, susţine Catherine Dussenne, care se bazează pe experienţa tatălui ei în lucrul cu lemnul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro