O expoziţie cu obiectele victimelor comunismului va ajunge în SUA

Publicat de radiomures, 7 martie 2016, 18:56
Anunţul a fost făcut azi, la Universitatea “Petru Maior” din Tg.-Mureş, de arheologul Horaţiu Groza, membru al echipei Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.
Expoziţia „Numitorul comun: moartea” este formată din obiectele descoperite asupra victimelor executate în timpul regimului comunist din România, precum şi din documente ale fostei Securităţi. Acestea vor ajunge în luna mai, în Statele Unite ale Americii, spune Horaţiu Groza:
O idee excelentă i-a venit istoricului Marius Oprea (managerul general al Consiliului Director al CICCR, n.r.) după primele cazuri când am început să găsim diverse obiecte în mormintele victimelor. Toate acestea au fost adunate şi puse într-o expoziţie, care a circulat foarte mult prin ţară, dar şi prin Europa – în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, unde a fost primită foarte bine. Anul acesta, pe data de 8 mai, expoziţia va pleca în SUA, în statul Ohio, pentru două săptămâni, apoi vom merge în Germania, la Berlin, probabil spre finele anului.”
Expoziţia a fost realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, prin colaborarea Institutului pentru Liberă Iniţiativă şi a muzeelor de istorie din Turda şi Aiud. Ea prezintă o serie de acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate – fără a fi condamnaţi la moarte de către instanţele judecată – în perioada anilor 1948 – 1952.
Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind lucruri care au aparţinut unui număr de 22 persoane executate, toate prin împuşcare, 21 dintre acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul mai multor localităţi: Hălmăsău, Nepos (judeţul Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (judeţul Hunedoara), Teregova (judeţul Caraş-Severin), Răchiţele, Sântejude-Vale (judeţul Cluj), Sălciua, Dealul Capsei (judeţul Alba), Gâlgău (judeţul Sălaj) şi în municipiul Satu Mare.
Sanda Viţelar
Foto: www.comunismulinromania.ro