O echipă de IT-iști a dezvoltat 6 noi aplicații de digitalizare a instituțiilor publice

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 decembrie 2021, 13:02 / actualizat: 16 decembrie 2021, 16:02
Școala Informală de IT și InnovX-BCR au lansat, în premieră, șase aplicații ce digitalizează instituțiile publice din România.
Cele șase aplicații au primit 20.000 euro în ultimii doi ani de la InnovX-BCR, la cele mai recente două ediții ale Challenge Accepted Hackathon, unde sute de specialiști IT au codat pentru o Românie digitală.
Printre soluțiile software se numără abecedarul digital pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, platforma pentru cursuri de îngrijire paliativă online sau aplicația mobilă pentru gestionarea eficientă (în secțiile UPU) a bolnavilor ce suferă de boli rare.
Coordonatorul de proiect, Cătălin Mihacea:
Practic, aceste aplicații se duc și rezolvă anumite probleme, de exemplu, în zona medicală, platforma Risk Alert, care este o aplicație în care gestionăm mult mai eficient cum se tratează situațiile de risc, a bolnavilor care suferă de boli rare, în cadrul secțiilor UPU. În același timp, discutăm de platforma de cursuri de îngrijire paleativă online, proiect care are denumirea de Hospice casa speranței, iar din anul 2021 ne-am mutat către zona de ajutor a școlilor, printr-un proiect prin care ajutăm o școală, în special pe cei care au cerințe educaționale speciale, ABCDar, care este, de fapt, un abecedar digital pentru elevi în care, în momentul în care elevii cu cerințe speciale desenează sau apasă o literă, acea literă le este spusă de către sistem, de către aplicație. În același timp, ne-am orientat și spre zona altor autorități.
Cele șase aplicații au depășit stadiul de incubare de cinci luni și au fost testate de utilizatori reali și validate pentru implementare, iar acum sunt gata de utilizare.
Sunt aplicații ce deservesc deja instituții publice locale, dar și asociații cu impact direct în societate, iar organizațiile și persoanele fizice sunt încurajate să le descarce și să le utilizeze în mod gratuit.
Raluca Creț