O dronă autonomă capabilă să culeagă fructe, dezvoltată în Israel, va intra în producția de serie

Publicat de Corina Muntean, 9 noiembrie 2020, 08:50
Aparatul de zbor folosește inteligența artificială pentru a culege fructele și este capabil să le deosebească pe cele coapte de cele care mai au nevoie de timp până a fi culese.
Agricultura modernă se bazează din ce în ce mai mult pe noua tehnologie și pe inteligența artificială. O companie israeliană – Technologies Tevel Aerobotics – a dezvoltat dronă care poate culege automat din pomi fructele coapte. Compania a avut mare succes financiar și este evaluată la 45 de milioane de dolari. Ultima rundă de investiții, pentru ca drona să intre în producția de serie, a fost de 20 de milioane de dolari.
Drona folosește inteligența artificială pentru a culege fructele. Aparatul de zbor are o așa-numită gheară cu o lungime de un metru, cu care apucă merele, perele sau piersicile. Drona este capabilă să recunoască fructele care nu sunt coapte și să le lase în pomi. „Creierul” care controlează toate dronele dintr-o fermă se află la sol, într-un centru mobil, scrie publicația go4it.ro. Primii clienți ai dronei sunt din America de Nord și Europa. În SUA, fermele au dificultăți mari în a găsi muncitori din cauza politicilor anti-imigrație din timpul mandatului președintelui Donald Trump. Pentru a culege merele din vastele livezi din statul Washington sunt necesari în fiecare an zeci de mii de lucrători, iar mulţi dintre aceştia erau imigranţi ilegali. Roboţii sunt necesari, potrivit unor fermieri, şi pentru a reduce costurile. Un culegător experimentat de mere poate cere ca plată și 200 de dolari pe zi. Dar, un robot poate lucra 24 de ore, timp de şapte zile pe săptămână, la costuri mult mai mici.
Treptat, acest procedeu inovativ de culese fructele se va extinde cu siguranță și în Europa, care se confruntă în agricultură cu lipsa forței de muncă și – de ce nu – și în România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Sursa: www.go4it.ro