O descoperire inedită pare să sfideze teoriile astronomice fundamentale
Publicat de Rotar Mirela, 5 octombrie 2023, 14:28 / actualizat: 15 octombrie 2023, 12:30
Noile imagini detectate de telescopul spațial James Webb au dezvăluit perechi surprinzătoare de obiecte asemănătoare planetelor din Nebuloasa Orion, care nu au fost niciodată detectate până acum, potrivit CNN.
Nebuloasa Orion, un nor luminos de praf și gaz, este una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cerul nopții și poate fi identificată ca fiind sabia din constelația Orion. Situată la 1.300 de ani-lumină de Pământ, nebuloasa le-a oferit mult timp astronomilor o multitudine de obiecte cerești de studiat, inclusiv discuri care formează planete în jurul stelelor tinere și pitice brune, sau obiecte cu o masă între cea a planetelor și cea a stelelor.
Astronomii au folosit camera cu infraroșu apropiat a lui Webb, numită NIRCam, pentru a capta mozaicuri ale Nebuloasei Orion în lungimi de undă scurte și lungi de lumină, dezvăluind detalii fără precedent și descoperiri neașteptate.
Pe lângă stele, oamenii de știință au observat pitice brune, care sunt prea mici pentru a începe fuziunea hidrogenului în miezul său pentru a deveni stele. Piticele brune au o masă sub 7% din masa soarelui.
În căutarea altor obiecte izolate de masă mică, astronomii au găsit ceva ce nu văzuseră niciodată: perechi de obiecte asemănătoare planetelor cu mase între 0,6 și 13 ori masa lui Jupiter, care par să sfideze unele teorii astronomice fundamentale.
Oamenii de știință le-au numit “Jupiter Mass Binary Objects” – obiecte binare cu masa lui Jupiter – sau JuMBOs.
“Deși unele dintre ele sunt mai masive decât planeta Jupiter, vor avea aproximativ aceeași dimensiune și doar puțin mai mari”, a spus Samuel G. Pearson, cercetător al Agenției Spațiale Europene la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială din Olanda.
Astronomii au descoperit 40 de perechi de JuMBOs și două sisteme triple, toate pe orbite largi una în jurul celeilalte. Deși există în perechi, obiectele se află, de obicei, la aproximativ 200 de unități astronomice, sau de 200 de ori distanța dintre Pământ și Soare. Poate dura între 20.000 și 80.000 de ani pentru ca planetele să finalizeze o orbită una în jurul celeilalte. Temperaturile obiectelor variază de la 537 și 1.260 de grade Celsius, a declarat Pearson.
Dana Boieriu