O companie tehnologică românească sprijină dezvoltarea agriculturii românești cu soluții moderne

Publicat de Corina Muntean, 29 ianuarie 2021, 10:46 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 16:46
Până nu demult, agricultura era unul dintre domeniile pentru care companiile de IT nu se aventurau să creeze soluţii hardware şi software. Avansul din ultimii ani al tehnologiei a permis însă realizarea unor soluţii care promit să rezolve o serie de probleme cu care se confruntă fermierii moderni.
O companie tehnologică românească – CBN AgroTech sprijină dezvoltarea agriculturii românești cu soluții moderne. Businessul este evaluat la circa 4 milioane de dolari. Firma a început prin a oferi fermierilor o soluţie de conservare a mărfii depozitate în silozuri şi magazii agricole, dar are în plan să acopere întreaga necesitate din lanțul de aprovizionare – de la recoltare până la procesare. CBN AgroTech a reușit să dezvolte un întreg sistem unic de monitorizare și control al temperaturii din siloz, care corelează senzorii din interior cu o staţie meteo din exterior, controlând ventilaţia în funcție de prognoza meteo, astfel încât marfa să fie răcită cât mai eficient. În acest fel, fermierul poate lăsa silozul pe pilot automat, ventilatorul porneşte şi se opreşte în mod automat pe baza unor parametri şi obiective stabilite de fermier.
Cezar Nourescu a pus bazele CBN AgroTech în 2010 împreună cu fratele său, iar anul trecut compania a reușit să îşi dubleze veniturile, în pofida crizei cauzate de pandemia de COVID-19, ajungând astfel la venituri de 500 de mii de euro. Pentru anul în curs, ţintele sunt mai ambiţioase, fraţii Nourescu mizând pe o creştere de minimum 500% în ceea ce priveşte nivelul veniturilor. Afacerile se vor concentra anul acesta pe producătorii internaţionali de silozuri prin legătura cu producători locali. După implementarea soluţiilor dezvoltate şi furnizate de companie, fermierii vor putea păstra marfa (precum grânele) în silozuri timp de 6-8 luni, chiar şi 12 luni, şi o vor putea vinde atunci când preţul acestora este mai avantajos, obţinând între 10% şi 12% profitabilitate, față de situația în care ar vinde marfa imediat după recoltare.
Anul acesta, producătorul şi furnizorul de soluţii software va lansa mai multe soluţii de gestiune a stocurilor din silozuri, de validare a procesului de conservare şi oferirea unor certificate care să ateste calitatea păstrată a mărfii, de la momentul recoltării până la vânzarea acesteia.
Speranțe sunt și pe partea de capitalizare: reprezentanţii companiei se află în discuţii cu mai multe fonduri de Venture Capital (VC), în vederea ridicării unei finanţări de aproximativ un milion de dolari, bani cu care vor putea susține afacerea afectată de criza generată de pandemie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.