O companie chineză va lansa pe piață, în scop didactic, un calculator cuantic personal

Publicat de Corina Muntean, 1 martie 2021, 08:45 / actualizat: 4 martie 2021, 19:14
O companie chineză va lansa pe piață, în scop didactic, un calculator cuantic personal ce poate fi achiziționat cu numai 5000$. Computerul va fi cel mai mic dispozitiv de acest fel scos pe piață, dar și cel mai puțin performant. Suficient însă ca elevii să învețe principiile sale de funcționare, diferite de cele ale unui computer clasic.
Computerul pe care-l pregătește companie chineză SpinQ va fi cel mai mic şi mai ieftin calculator cuantic şi va apărea la sfârșitul anului. Dar va fi şi cel mai puţin performant: are doar doi qubiţi. Asta înseamnă că poate procesa în paralel doar patru procese. Suficient, însă, pentru a face demonstraţii în şcolile care-l vor achiziționa ca material didactic, folosind algoritmul Grover de căutare în baze de date. Aceeași companie chineză a mai adus pe piaţă un calculator cuantic, tot personal, care însă cântărea 55 Kg și costa 50.000$, ce folosea însă o tehnologie diferită bazată pe temperaturi de răcire foarte scăzute cu ajutorul heliului lichid, apropiate de doar câteva grade Kelvin, și care putea realiza calcule de mai mulți qubiți.
Calculatorul cuantic este o evoluţie firească a celui clasic. Într-un procesor clasic, unitatea de memorie este un bit clasic (0 sau 1) iar procesarea este serială. Calculatorul cuantic se bazează pe proprietatea de superpoziţie cuantică, naturală obiectelor microscopice. Unitatea de memorie a calculatorului cuantic este un qubit, adică un bit ce poate fi simultan atât 0 cât şi 1, ceea ce oferă un răspuns practic instantaneu, însă doar un răspuns și nu mai multe, și care poate fi supus, de asemenea, erorilor. Așadar, la doar 2 qubiţi, computerul chinezesc SpinQ este un instrument util doar în şcoli. Dar, odată cu apariţia reţelelor 5G și 6G va deveni posibil ca procesările de date să se facă aproape instantaneu, pe calculatoare cuantice mult mai performante, aflate la distanţe mari. Astfel că, pe viitor, fiecare telefon mobil ar putea fi cuplat la interfaţa unui calculator cuantic performant. Ca o consecință, în viitor nu vom cumpăra calculatoare cuantice mai performante, ci vom cumpăra timp la calculatorul cuantic.
Computerele cuantice vor rămâne în principal unealta cercetătorilor, acolo unde calculul ar putea aduce progrese mari în înţelegerea interacţiunilor dintre atomi, cu progres în fizica materialelor şi conceperea de noi medicamente.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Sursa: www.hotnews.ro