O clădire în stil Art Nouveau a dispărut din centrul Tg. Mureșului
Publicat de Corina Muntean, 12 august 2021, 15:13 / actualizat: 14 august 2021, 14:05
În locul ei a apărut, de mai bine de un an, o clădire modernă cu fațadă de sticlă, ce contrastează flagrant cu clădirile alăturate.
Arhitectul-șef al municipiului Tg. Mureș, Daniela Miheț, a explicat că proiectul a fost aprobat de Comisia de Urbanism, după ce a parcurs procedurile legale de demolare și construcție, toate avizate de Ministerul Culturii:
Pentru acel ansamblu a existat un Plan Urbanistic Zonal care a parcurs toate procedurile legale de avizare inclusiv obținerea avizului de la Ministerul Culturii, de la nivel central. S-au făcut studii istorice, inclusiv privind valoarea acelei clădiri – autorizația de demolare și cea de construire, iarăși, nu au putut fi emise fără avizul Direcției Județene de Cultură și a Ministerului Culturii, a Comisiei centrale de la București. Acele avize au avut la bază aceste studii istorice, ele nu au fost avizate pe plan local din această perspectivă, a protecției patrimoniului cultural.
Pentru a se evita pe viitor asemenea situații, în luna ianuarie a acestui an a fost aprobat un nou regulament de urbanism, care interzice folosirea termopanelor PVC la clădirile din zona centrală.
Primarul municipiului Tg. Mureș, Soos Zoltan, este de acord ca pe viitor să se construiască inclusiv în zona protejată, dar cu condiția păstrării fațadelor istorice ale clădirilor:
Chiar dacă există aviz de la Ministerul Culturii, o să cerem să păstreze fațada. Suntem conștienți că aceste structuri vechi de multe ori nu mai corespund cerințelor, dar asta nu înseamnă să nu fie păstrate elementele valoroase arhitecturale. Și aici va trebui să facem un alt regulament care reglementează asemenea investiții în zona centrală protejată. Însă dezvoltarea urbană înseamnă și faptul că în spatele acestor fațade, dacă sunt clădiri fără valoare, este posibil să se construiască structuri moderne, dar să păstreze aspectul din zona centrală.
Soos Zoltan se așteaptă ca până la aplicarea noilor regulamente urbanistice primăria să fie dată în judecată de constructorii care au obținut deja toate avizele. El a dat însă asigurări că, atâta vreme cât va fi primar în Tg. Mureș, va aplica practica europeană, aceea ca în zona centrală fațadele istorice ale clădirilor să nu fie demolate.
Valeriu Russu