O asociație de proprietari din Tg. Mureș a demarat, în avans, colectarea selectivă a deșeurilor

Publicat de Rotar Mirela, 12 mai 2022, 12:25 / actualizat: 14 mai 2022, 13:31
Deși acest tip de colectare se face deocamdată doar la case, o asociație din cartierul Tudor nu vrea să rămână mai prejos.
Conducerea asociației a început de luna aceasta să introducă colectarea selectivă la blocuri, mai mult pentru a obișnui locatarii cu acest tip de colectare.
Ridicarea deșeurilor nu se face selectiv, în schimb va ajuta Centrul de Sortare să facă mai ușor selecția deșeurilor.
Cu câteva investiții în modernizări, ghenele de gunoi au fost împărțite pentru colectarea deșeurilor din hârtie, plastic și, desigur, cel menajer. Deocamdată pentru cele din sticlă nu s-a găsit o soluție, spune președintele Asociației 38 din cartierul Tudor din Tg.Mureș, Viorel Bereș:
Încă în oraș la nivel de asociații nu este încă implementat sistemul de colectare selectivă a gunoiului dar eu am început să fac această campanie pentru ca cetățenii să fie deja pregătiți, să fie informați pentru data în care se va implementa programul, ca ei să aibă o idee ce înseamnă selectarea gunoiului, ce înseamnă colectarea lui dar mai ales să fie convinși că trebuie să facem activitatea asta. Dacă nu o începem din casă, că asta trebuie să o începem din apartament și în apartament să avem deja sacii respectivi pentru hârtie, pentru plastic și gunoiul menajer. Deocamdată cam astea sunt, A patra ar mai fi problema cu sticlele…
Locatarii din zonă salută inițiativa și spun că nu este greu să se obișnuiască cu colectarea selectivă:
Municipalitatea se pregătește ca până la finele verii să amplaseze primele containere selective la blocuri. Depinde însă de contractul cu firma de colectare, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul Administrației Domeniului Public, Florian Moldovan:
La blocuri, am finalizat achiziția pentru containere selective, o parte, și am în procedură o altă achiziție. Deci, asta ar trebui ca în cel mult 4 luni de zile primele 200 de containere să le amplasez. Deci, într-un an de zile sigur va începe peste tot. Acum, dacă se încheie contractul cu Zona 2 a Consiliului Județean, prin AdiEcolect, că e finalizată procedura și urmează să se încheie contractul, firma câștigătoare are obligația să pună la dispoziție niște containere. Deci, eu aici, ca municipiu, am grăbit puțin lucrurile ca să asigur dar firma care va veni, operatorul nou pe Zona 2, are obligația să doteze cu containere speciale cu selective. Noi am luat câteva ca să începem să facă pentru că de 10 ani se chinuie cu procedura asta de Zona 2…
7.000 de gospodării din Târgu Mureș au intrat inițial în programul de colectare selectivă a deșeurilor începând din ianuarie, proces care continuă cu blocurile și se va finaliza în 2023.
Cristina Bulbescu