Nurcile din Brașov nu vor fi sacrificate din motive legate de criza COVID

Publicat de Corina Muntean, 27 noiembrie 2020, 14:39 / actualizat: 27 noiembrie 2020, 16:01
În județul Brașov, în fermele din Șercaia și Feldioara, cresc peste 150.000 de nurci, însă nu au existat cazuri de infectări de la animal la om sau invers, a asigurat directorul SDVSA Brașov, Dorin Enache:
Acesta a mai adăugat că nu au existat, în ultimii doi ani, contacte între fermele românești de creștere a nurcilor din România și Danemarca:
Ne-am sesizat vizavi de evenimentele din Danemarca și o posibilă transmitere a bolii de la om la nurcă și înapoi. Am făcut controale în cele două unități, nu sunt probleme din punct de vedere al stării de sănătate al animalelor, personalul este verificat din punct de vedere al stării de sănătate și nu am avut nici cazuri de îmbolnăviri la oameni. Însă cam așa se poate traduce aspectul legat de teama de îmbolnăvire a oamenilor, adică virusul uman să facă pasaje la nivel de nurcă și nurca să contamineze omul. Dar deocamdată suntem liniștiți, nu există niciun fel de suspiciune.
Consiliul Ştiinţific din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma infecţiei din Danemarca a nurcilor cu virusul SARS-CoV-2, există un posibil risc pentru sănătate publică.
Drept urmare, cele după ce două ferme de nurci din județul Brașov au fost controlate, dar s-a concluzionat că nu sunt motive ca să se intervină cu măsuri radicale.
România trebuie să fie însă pregătită prin elaborarea unui plan de validare a metodei de testare, în vederea diagnosticării noului virus SARS-CoV-2 la animale.
Valeriu Russu