Numeroşi români continuă să lucreze de acasă
Publicat de Rotar Mirela, 1 noiembrie 2022, 09:21 / actualizat: 1 noiembrie 2022, 13:26
Mulţi angajatori au păstrat posibilitatea ca personalul să opteze pentru telemuncă sau pentru regimul hibrid, în care se merge la birou doar câteva zile pe săptămână, pentru a întări munca în echipă.
Deşi la prima vedere lucrul de acasă are o mulţime de beneficii, există şi o serie de efecte negative ale acestui proces – specialiştii în muncă atrag atenţia că efectele psihologice sunt importante şi, de acum, costurile uriaşe ale utilităţilor i-ar putea determina pe mulţi tele-salariaţi să opteze pentru muncă la birou.
Aproape 10% dintre angajaţii din judeţul Timiş, majoritatea din IT şi telecomunicaţii, lucrează în regim de telemuncă. Aproape 27.000 de salariaţi, cu doar 4.000 mai puţini decât în pandemie. Cele mai multe companii au optat pentru un regim hibrid, pentru a păstra avantajele muncii de la distanţă.
Miodrag Hojda, reprezentantul unei firme de Automotive din Timişoara:
Odată cu pandemia, lucrurile au accelerat nevoia de flexibilizare, astfel încât în momentul ăsta, la nivel de echipe se stabileşte cum doresc să lucreze, primesc echipamentul necesar şi lucrează de acasă.
Conducerea ITM Timiş atrage atenţia că telemunca implică şi o serie de riscuri asupra sănătăţii angajaţilor. Directorul adjunct, Ileana Mogoşanu:
A la longue, pot să facă depresii, pot să nu mai socializeze. Despre faptul că nu vor să se întoarcă la birou cred că se gândesc mult la timpul care l-ar petrece în trafic, consumul de combustibil, dar, din moment ce au crescut costurile facturilor, s-ar putea să-şi dorească totuşi să se întoarcă la birou pentru că vor avea costuri mai mari dacă vor munci de acasă şi nu ştiu dacă angajatorii vor fi dispuşi să suporte aceste costuri.