Numărul şomerilor nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă diverse
Publicat de Corina Muntean, 18 septembrie 2020, 11:15 / actualizat: 22 septembrie 2020, 17:18
Numărul şomerilor care nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă diverse, rămâne o problemă – se plâng oficialii din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Și este o problemă majoră pentru angajatori, care nu mai știu ce să facă: de unde să ia forță de muncă, oameni care pot întreprinde o activitate aducătoare de profit.
Ministrul Muncii a avut un șoc în urma unei vizite efectuate în Slobozia, unde s-a întâlnit, printre alţii, şi cu reprezentanţii mediului de afaceri local. 5000 beneficiari de şomaj tehnic, 20 milioane lei plăți. 2000 dintre ei beneficiari ai măsurii de susţinere a 41,5% din salariul angajatului. Problema rămâne numărul şomerilor (în jur de 4300 la zi) care nu scade de ani de zile. În pofida ofertelor de muncă; oricare ar fi – multe-puţine, ele există, spune ministrul Violeta Alexandru.
Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când ministrul se plânge de lipsa de interes a şomerilor faţă de locurile de muncă oferite de mediul privat. Violeta Alexandru sublinia în aceeași tonalitate, după o vizită la Alba Iulia, că o întristează faptul că angajatorii au de lucru, dar nu găsesc persoane interesate să lucreze.
Probabil că, pentru ministrul Muncii, lipsa mâinii de lucru în multe locuri din țară și societăți cu activitate diferită pare o descoperire șocantă, însă administratori și directori de firme, mari, mijlocii sau mici se confruntă de mult cu acest fenomen, care tinde să se accentueze, de la an la an. Deja, mulți patroni își fac calcule să închidă activitatea, să se reprofileze ori să se relocheze în zone în care mai speră la tineri dornici să se implice în a-și face o carieră într-o afacere de perspectivă. De vină este și polarizarea marilor centre de afaceri, care atrag forța de muncă în zone cosmopolite cum ar fi București-Ilfov, Cluj, Timiș sau Argeș, în detrimentul orașelor mai mici sau a zonelor rurale, complet ignorate de tinerii pe cale de afirmare.
O parte din vină, susține ministrul, o au și oficialii de la Forțele de Muncă, inspectori care asistă pasiv la efortul mediului de afaceri în demersul anevoios de a-și recruta singur forța de muncă pe diferite căi, știute numai de antreprenori. Vinovați sunt și unii patroni, nu puțini la număr, care confundă valoarea intangibilă a angajatului lor cu resursa inepuizabilă a unui robot motorizat cu Duracel, în stare să lucreze zi-lumină. Oamenii sunt oameni, au nevoile lor, sentimentele lor, limitele lor, iar angajații se bucură să fie apreciați. Dacă patronii nu o fac, așa cum trebuie, cu vorbe și cu stimuli financiari și de altă natură, riscă să-i piardă, fără cale de întoarcere. Dar cel mai vinovat este statul și legile sale, care ar trebui odată să se schimbe. Pentru că în momentul de față, legile sunt făcute să stimuleze nemunca.
Asistați sociali cu putere de muncă, cred că nimeni și nimic nu le va lua dreptul de a încasa bani, fără să fi ridicat un deget, ani la rând. Satul trebuie să intervină, să schimbe legislația în așa fel încât să stimuleze prin diferite programe de reintegrare munca, nu fuga de muncă. Altfel, în foarte scurt timp, vom avea o țară doar de șomeri plătiți din împrumuturi, pe credite cu dobânzi foarte mari, pe care generațiile viitoare vor trebui să le returneze din truda și sudoarea lor.
Căci nu e nimeni prost să lucreze la infinit pentru altul care stă și toacă alocațiile luate de la stat, pe tutun, alcool și cartele telefonice.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.