Numărul mamelor adolescente este în continuare îngrijorător

Publicat de Corina Muntean, 29 iulie 2019, 16:21 / actualizat: 4 august 2019, 11:30
Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică, citat de Organizația ”Salvați Copiii”, arată că, la nivel național, numărul nașterilor la mamele minore a scăzut ușor în 2018.
Situația rămâne îngrijorătoare însă în privința nașterilor la mame adolescente. Astfel, dintre adolescentele-mame cu vârsta sub 19 ani, aproape 13.000 sunt la prima naștere, peste 3.000 la a doua, iar peste 60 la a patra, șapte la a cincea și una la a șasea naștere.
Potrivit statisticilor oficiale, din peste 700 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, doar 80 au tatăl tot adolescent (sub 20 ani).
Silvia Burcea, coordonator program Sănătatea mamei și copilului din cadrul ”Salvați Copiii”, atrage atenția că nașterile la vârste fragede sunt riscante și pentru mamă și pentru copil:
Adolescentele care nasc au probleme de sănătate, în mare parte. Potrivit medicilor, ele suferă de anemie, hipertensiune, depresie, fisuri, hemoragii, iar pentru copiii născuți avem mortalitate infantilă, care se înregistrează în rândul adolescentelor, prematuritate, malformații la naștere, întârzieri de creștere, deoarece corpul adolescentelor nu este pregătit pentru naștere.
Organizația Salvați Copiii le oferă mamelor îndrumare, inclusiv în ceea ce privește consultul medical. Silvia Burcea spune că specialiștii sunt primiți în general pozitiv, mai ales că multe din adolescentele însărcinate nu trecuseră pe la medic:
În general, persoanele respective ne mulțumesc că am venit, pentru că sunt foarte mulți care nu au avut niciodată acces la servicii de genul acesta. În unele cazuri, suntem primii care îi ducem, de exemplu, la medic. Am avut gravidă care a avut 7 copii și am mers cu ea la control medical, a fost pentru prima dată în viața ei.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Raluca Creţ