Numărul divorțurilor a scăzut după pandemie în județul Mureș

Publicat de APETRI MARGARETA, 17 aprilie 2024, 14:14
În același timp, a scăzut și numărul căsătoriilor. Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani numărul căsătoriilor a scăzut cu câteva sute față de anii anteriori pandemiei. La fel, divorțurile sunt mai puține cu câteva zeci față de 2019, precizează pentru RTM șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Trendul este de scădere a numărului de căsătorii, bineînțeles fluctuând foarte mult de la un an la altul (în contextul pandemiei -n.r.). Vă dau un exemplu, dacă în 2018-2019 aveam peste 3.2000 de căsătorii pe an, în 2023 au mai fost în jur de 3.000 de căsătorii. În ceea ce privește divorțurile, ele sunt într-o continuă scădere. În 2022 am avut 524 de divorțuri iar în 2023 au fost 515, deci trendul este de scădere.
Față de anul 1990, procentul divorțurilor s-a triplat în România, situația fiind similară și în județul Mureș, unde cele mai multe acte de divorț sunt înregistrate la Târgu Mureș.
Peste 80% dintre divorțurile de anul trecut sunt înregistrate la Primăria Târgu Mureș, adică peste 420 anul trecut.
Anul acesta sunt înregistrate alte 55 de divorțuri, aflăm de la Direcția pentru Evidența Populației Târgu Mureș. Un act de divorț poate fi încheiat prin trei mijloace: pe cale administrativă, prin intermediul notarilor publici și la instanța de judecată. Cele mai puține divorțuri sunt pe cale administrativă, adică în fața ofițerilor de stare civilă, precizează directorul Direcției Județene pentru Evidența Populației, Codruța Sava:
În anii 2022 și 2023, divorțurile administrative înregistrate în evidențele instituției noastre sunt în număr de 48, respectiv 42. Se constată o ușoară scădere a acestora dar menționez că sunt doar divorțuri administrative. Restul divorțurilor produse pe cale judecătorească sau în fața notarilor sunt monitorizate separat.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut, unul din cinci cupluri căsătorite din România ajunge la divorț. În anii de după Revoluție exista un divorț la fiecare șase căsătorii.
Județele Constanța și Argeș sunt campioane la divorțuri, cu peste 1.000 de cazuri anual, arată datele statistice oficiale, cel mai mic număr de divorțuri fiind înregistrat în județele Caraș-Severin și Covasna. În București sunt peste 2.000 de divorțuri anual, adică aproape 9% din totalul divorțurilor din România.
Motivele invocate sunt diverse. Violența fizică reprezintă prima cauză a divorțurilor, după care urmează alcoolismul și infidelitatea conjugală.
Cele mai multe, aproximativ 64 la sută, au loc cu acordul părților.
Autor: Cristina Bulbescu