Numărul de pașapoarte electronice solicitate de mureșeni a crescut cu 20%
Publicat de Corina Muntean, 24 aprilie 2019, 16:16 / actualizat: 24 aprilie 2019, 17:26
Până acum s-au depus aproximativ 9 mii de cereri, din care aproape trei sferturi au fost electronice.
Această creștere se înregistrează în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, când se aglomerază ghișele Serviciului Pașapoarte pentru că mulți români cu domiciliul sau rezidența în străinătate se întorc acasă. În plus, fiind vacanță, părinții le reînnoiesc copiilor pașapoartele, spune Șefa Serviciului din Mureș, Daniela Nicușan:
Până astăzi avem aproape 9000 de cereri de pașapoarte, din care 6700 sunt electronice și aproape 2200 temporare, față de 2018 când am avut 7527. Avem câteva loturi de pașapoarte temporare care au expirat, cu valabilitate de un an și pentru care cetățenii români au optat foarte mult până anul trecut. Însă aceasta a generat aglomerări. De anul trecut din luna iulie s-a modificat legea, a crescut perioada de valabilitate a pașaportului electronic de la 5 la 10 ani, iar pașaportul temporar se mai eliberează în regim de urgență doar pentru cazuri medicale sau profesionale, când cetățeanul este obligat să aducă un document care justifică urgența și prezența.
Gradul de accesare online a crescut mult. Numai ieri au fost depuse 200 de solicitări, a precizat șefa Serviciului Pașapoarte Mureș, Daniela Nicușan:
Cetățenii așteaptă în funcție de numărul solicitărilor din ziua respectivă. De obicei luăm 60-70 de cereri pe zi, în această perioadă, de exemplu ieri am avut aproape 200 de cereri. Deci avem pașaportul temporar care nu are inclus cipul electronic pentru care se preiau imaginea facială și amprentele digitale. Fiecare în funcție de credința pe care o are, poate opta pentru tipul de pașaport. Menționez faptul că pașaportul temporar nu este recunoscut în toate statele lumii, de exemplu Canada, Mexic, Arabia Saudită sau, chiar dacă sunt sau nu recunoscute, modalitatea de aplicare a vizelor este mai complicată – nu se pune o viză la frontieră ci prin ambasadă sau o viză de lucru, de pildă Serbia, unde nu se pune pe un pașaport valabil un an ci pentru un pașaport cu valabilitate mai mare de 12 luni.
Cei care se programează online și optează pentru pașaport electronic, își pot urmări propria cerere în sistem online. Astfel, pot vedea când s-a aprobat și tipărit pașaportul , dar și când poate fi acesta ridicat.
Valeriu Russu