Nu vor mai fi simulări la Evaluarea Naţională și Bacalaureat, pentru clasele a VII-a și a XI-a
Publicat de Corina Muntean, 16 ianuarie 2020, 19:44 / actualizat: 17 ianuarie 2020, 17:57
În schimb rămân simulările pentru clasele a VIII-a și a XII-a, a decis Ministerul Educației, iar hotărârea a fost comunicată ieri la ședinţa Comisiei de Dialog Social, reprezentanţilor sindicatelor, elevilor şi părinţilor.
În nume personal, în condițiile în care nu exista, azi, un comunicat oficial din partea ministerului de resort, inspectorul școlar general adjunct Ilies Ildiko apreciază că aceste teste nu sunt necesare.
Însă Illes spune că simulările pentru clasele a VIII-a și a XII rămân importante, pentru ca elevii să aibă parte de un test preliminar, înaintea examenelor oficiale:
Consider că pentru clasele a VIII-a și a XII-a sunt necesare. Pentru clasele a VII-a și a XI-a sunt de prisos aceste simulări, pentru că, nefiind în fața unui examen, testul nu se ia foarte în serios, nu prea se pregătesc , notele nu se introduc în catalog, notele sunt destul de mici și produc o decepție, atât pentru părinți cât și pentru copii.
Directoarea de la Gimnaziul ”Europa” din Tg. Mureș, Mihaela Însurățelu, împreună cu câteva dintre profesoare, au declarat că dacă se poate renunța la simularea de la clasa a XI-a, cea de la clasa a VII-a ar fi totuși necesar să rămână.
Motivul este că programa este nouă, iar dascălii ar dori să vadă un model de subiect pe această programă:
La clasa a VII-a este binevenită, și am vrea, cu acest prilej, să vedem și noi cum arată un model de subiect pe programa nouă. Pe această prigramă s-a vorbit de schimbarea structurii subiectului, au fost tot felul de variante și nu știm ce înseamnă. Este foarte vastă programa, o programă de evaluare clară, carte să te ghideze, nu există, un model măcar sau o formă de model care să fie luată în calcul de către profesor și să poată să-i pregătească pe copii să facă față unui astfel de examen, nu există. Iar la clasa a XI-a examenul nu e după programă, la a XI-a nu se justifică, pentru că la ei nu este schimbată această programa.
Elevii de clasa a VII-a cu care am stat de vorbă apreciază că ei ar avea nevoie de aceste simulări, fiindcă în acest fel se obișnuiesc și ei cu rigoarea unui examen, mult diferit și mai complex decât tezele.
Cu atât mai mult au nevoie de simulare elevii de a VII-a de la secția maghiară, care nu au manuale de limba și literatura română și care au programă separată:
-Cât de utilă este simularea? Simularea pare utilă, pentru că ne pregătește pentru examenul în sine sine demonstrează cum urmează acesta să fie și cât de greu va fi. În momentul de față, o simulare este singurul lucru de care ne putem agăța, pentru a avea un model de examen din clasa a VIII-a. -Voi, cei de la secția maghiară dacă nu aveți manual, pe ce învățați? – Da, nu avem manual și învățăm din caiete. Nu ni se pare utilă decizia de a se renunța la acest examen. Iar examenul în limba română ni se pare mai greu, pentru că nu e limba noastră maternă, și mai ales gramatica e mai dificilă. Deci pentru noi ar fi nevoie de acest test, ca să vedem unde suntem.
Simulările la Evaluarea Naţională și Bacalaureat, pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a sunt programate să înceapă din data de 23 martie, cu prima probă, cea de Limba și literatura română.
Valeriu Russu