Nu vom mai consuma lapte și produse lactate contrafăcute, promite noua Lege a Laptelui
Publicat de Rotar Mirela, 20 octombrie 2022, 12:01 / actualizat: 4 noiembrie 2022, 19:32
Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect ieri, în calitate de cameră decizională, proiectul Legii laptelui şi produselor lactate care prevede, între altele, urmărirea şi analizarea calității producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă şi a costurilor de producţie.
Practic e o aliniere la normele europene, prin care vor dispărea unii înlocuitori de lapte, chimici sau vegetali, și care va ajuta producătorii autohtoni, concuranți neloial până acum, apreciază fermierul mureșean Iacob Boca:
E bună legea, pentru că se va căuta laptele adevărat. Vor dispărea foarte mulți înlocuitori din lapte sau adaosuri vegetale care nu au tangență cu laptele. Cel mai câștigat va fi consumatorul, pentru că va ști ce mănâncă, iar procesatorii nici nu vor mai avea voie să mai amestece produsele care conțin și lapte cu produsele naturale. Deci va ști fiecare ce consumă și va putea să plătească, chiar dacă e mai scump, un kilogram de cașcaval sau de telemea, care sunt naturale. Dispar margarinele și E-urile, că nici nu mai au voie să mai fie pe raft. Legea în acest sens s-a făcut în toată Europa, pentru că ne-a cerut notificări Comisia de la Bruxelles. Au de pierdut procesatorii, care nu mai pot face falsuri, ca și retailerii și lanțurile de magazine care nu mai pot amesteca produse cu lapte sau înlocuitori de lapte; ei ne concurau pe noi, vânzând produsele la jumătate de preț.
Legea implică înfiinţarea, în cadrul Ministerul Agriculturii, a Observatorului laptelui şi al produselor lactate, care va monitoriza piaţa, va centraliza datele, urmărind echilibrul dintre cerere şi ofertă şi costurile de producţie.
Directorul executiv la Direcției agricole Mureș, Ileana Gușatu, așteaptă acum normele de aplicare a legii:
Nu e clar cât de utilă e apariția acestui nou organism, ziceau că vor prelua date de la APIA, de la AFIR, dar eu cred că se vor baza mai mult pe datele ce le vom culege noi din teritoriu, cum de altfel și acum culegem date pentru statistica necesară politicilor agricole, ministerului. Deci deocamdată nu știm nimic, să apară întâi niște norme metodologice.
Noua Lege stabileşte măsuri şi acţiuni unitare pentru prezentarea şi comercializarea produselor din sectorul laptelui şi a produselor lactate, urmărind sănătatea populaţiei, necesităţile de consum, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Potrivit actului normativ, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se realizează în conformitate reglementările europene.
Valeriu Russu