Nu toți românii care au făcut împrumuturi în franci elvețieni își pot recupera banii

Publicat de radiomures, 20 martie 2017, 17:24
Șansele lor de a câștiga procesele împotriva băncilor sunt tot mici, din cauza practice juridice neunitare, spun specialiștii în drept.
Avocatul mureșean Carmen Cătană spune că, totuși, unele cauze din județul Mureș au fost câștigate la instanțele din București și Cluj:
Dacă la Tribunalul Comercial Mureș, în ultimul timp s-au dat doar sumele peste rata dobânzii contactuale, care sunt sume foarte mici și s-a exclus stabilirea unei marje fixe, avem câteva procese câștigate la București și la Cluj. Nu pot să mă pronunț concret pe șansele românilor, pentru că încă practica este neunitară. Dacă unii români au avut o șansă de 100% de a-și recupera banii în instanță, inclusiv li s-a stabilit o marjă fixă și le-a scăzut considerabil rata, sunt într-adevăr unii clienți care și-au recuperate niște sume foarte mici de bani, și au continuat cu o rată foarte mare.”
Clienții sunt dezavantajați și de decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională Legea conversiei creditelor în franci elveţieni.
Nici soluția dării în plată nu este o soluție bună pentru toți clienții, consideră avocatul Carmen Cătană, fiind dezavantajați cei care, pentru a-și stinge datoria, predau case scumpe. Altfel spus, nu e rentabil să lași un imobil valoros pentru o sumă mult mai mică decât valoarea acestuia.
Valeriu Russu