Nu toți copiii pot urma un liceu sau o facultate, iar părinții trebuie să înțeleagă acest lucru
Publicat de radiomures, 22 mai 2018, 17:31
Este unul din scopurile ediției cu numărul a VI-a a Târgului de arte și meserii, care se desfășoară până vineri în Cetatea medievală din Târgu Mureș.
Își prezintă oferta educațională 12 licee si scoli cu profil tehnologic din Tg. Mureș, iar 12 societăți comerciale oferă locuri de muncă.
Problemele au început de la desființarea, cu 15 – 20 ani în urmă, a școlilor de arte și meserii, dar și a atelierelor școlare din cadrul gimnaziilor.
Chiar dacă s-a trecut la informatizarea unităților de învățământ, nu era necesară eliminarea atelierelor de educație tehnologică, este de părere inspectorul școlar general, Ioan Macarie.
În aceste condiții, de aproximativ 3 ani, Primăria Tg. Mureș și Inspectoratul Școlar conlucrează pentru a revitaliza acest sector, a asigurat Ioan Macarie:
Se încearcă nu numai redresarea învățământului profesional cât și a învățământului dual. Noi, Inspectoratul școlar, în fiecare an în funcție de oferta agenților economici, am asigurat peste 1000 de locuri în învățământul profesional, în 12 meserii și calificări, aproximativ 44 de clase. Temerea noastră este că agenții economici își doresc doar câte 2-3-5 meseriași, ori legislația spune că trebuie să absolve minimum 14 sau 28 de copii. Sper să fie convinți și părinții, că nu toți copiii, pot după clasa a VIII-a să urmeze un liceu.”
Managerul de proiect de la Imatex Tg. Mureș, Dorin Oros, deplânge lipsa de interes a tinerilor pentru munca în fabrică:
Nu prea prezintă interes pentru tineri meseriile de genul acesta, de strungar, frezor, chiar dacă sunt cu comandă numerică. Poate din cauza lipsei școlilor profesionale, tinerii nu mai pun mâna să facă nimic, în afară de calculator, tablete, siteuri de socializare. Noi dorim să angajăm tineri, dar ei nu vin pentryu că, nu șrtiu de ce, consideră asemenea meserii nu atât de bine văzute.”
Printre puținele zone în care mai există interes este cea a domeniilor auto, a observat directorul adjunct al Liceului tehnologic ”Aurel Persu” din Tg. Murel, Florin Oproiescu.
Școala este singura din județ care, alături de Electromureș, a implementat învățământul dual, la cererea agenților economici, care oferă bursă și ulterior îi angajează pe elevi:
Copiii, din păcate, nu mai cred că se poate câștiga din muncă cinstită. Trebuie lucrat inclusiv la mentalitatea părinților, toți vor să fie cu liceu, cu facultate dacă se poate și, bineînțeles, 80 la sută ajung șomeri. În loc să aprecieze că un meseriaș bun și, în speță la noi, un mecanic auto bun câștigă cât vrea! Câștigă mai bine ca mine, ca director. Deci ei trebuie să fie conștientizați că meseria este, într-adevăr, brățară de aur. Și în general, un meseriaș bun câștigă ca în Vest și la noi.”
În județul Mureș, cea mai mare cerere de forță de muncă calificată este la service-urile auto și la unitățile de producție.
Valeriu Russu