Nu toate penitenciarele își pot crește capacitățile de cazare
Publicat de radiomures, 26 aprilie 2017, 17:35
Penitenciarul Tîrgu-Mureș se confruntă și el cu fenomenul de supraaglomerare. Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Ovidiu Ritea spune că transferarea deținuților între unitățile penitenciare nu e o soluție viabilă.
Pentru a înlătura neajunsurile suprapopulării, managementul instituției a identificat două tipuri de soluții. Acestea privesc optimizarea spațiilor existente, respectiv crearea de locuri de detenție la ferma agrozootehnică a Penitenciarului, din comuna Sâncraiu de Mureș:
Sunt în curs de finalizare lucrări pentru schimbarea de destinație a unor spații, în vederea creșterii capacității de cazare. De asemenea, unitatea noastră este cuprinsă într-un proiect cu finanțare norvegiană care, în prezent, se află în stadiul de studii de fezabilitate inițial și care va avea ca finalitate creșterea capacității de cazare peste 150 de locuri. La această dată, Penitenciarul are un efectiv de 393 de deținuți, iar prin raportare la capacitatea legală, calculată la 4 metri pătrați, indicele de supraaglomerare este de 204,17 la sută.
Conducerea penitenciarului din Tg. Mureș susține că acordă o atenție deosebită asigurării calității corespunzătoare hranei deținuților, asigurării igienei colective și individuale, precum și reparațiilor curente în spațiile în care au acces deținuții.
O altă preocupare a managementului instituției o constituie îmbunătățirea condițiilor de muncă personalului unității.
Cât privește penitenciarul din Miercurea Ciuc, acesta este situat în centrul orașului, motiv pentru care nu are posibilitatea de a crea noi spații, nici în incinta unității și nici în altă parte. Ca urmare, nu se întrevăd posibilități de scădere a suprapopulării la această unitate de detenție, a precizat purtătorul de cuvânt Adrian Buzac:
Efectivul de deținuți la data de astăzi este de 299, la o capacitate de cazare de 169 de locuri, rezultând un grad de supraaglomerare de 177 la sută. Toți deținuții beneficiază de pat individual, iar toate drepturile acestora sunt asigurate conform legii. În ce privește problema supraaglomerării existente la Penitenciarul Miercurea Ciuc, având în vedere că bugetul pentru investiții în momentul de față este zero, nu se poate pune în niciun fel problema măririi capacității de cazare.
Reamintim că, ieri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a anunțat că în penitenciarele din România condiţiile de detenţie contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale din partea statului.
Curtea a mai stabilit printr-o hotărâre-pilot că Executivul de la Bucureşti are un termen de şase luni în care să prezinte un calendar de remediere a problemelor, iar până atunci, CEDO nu va mai judeca niciun proces de acest fel.
Valeriu Russu