Nu se fac exerciții de simulare la incendii în școli

Publicat de radiomures, 13 iunie 2017, 17:26
Dovadă că la acțiunea organizată astăzi la Gimnaziul ”Omega” din Tîrgu- Mureș, nici profesori și nici elevii nu știau ce trebuie făcut într-o astfel de situație.
După ce a sunat alarma, copiii și profesorii au ieșit din clădire și s-au refugiat pe terenul de sport, însă au făcut-o în dezordine și în grabă, spune pompierul care a coordonat exercițiul:
S-au făcut câteva greșeli. Profesorul verifică dacă este sigură calea de evacuare, se uită dacă nu există după ușă vreo sursă de incendiu, apoi copiii, grupați, vor ieși câte doi. Nu alergăm pe scări, nu ne îmbrâncim, se poate crea panică, busculadă și riscăm să avem victime multiple. În momentul în care ultimul copil a ieșit, profesorul va verifica ca toate geamurile să fie închise și va închide ușa. De ce asta? Știm că orice incendiu, ca să funcționeze, are nevoie de oxigen. Dacă ușa ori geamul sunt deschise se crează efectul de tiraj, care duce la creșterea în intensitate a unui incendiu.”
Elevii au recunoscut că nu au mai făcut niciodată un exercițiu de simulare a unui incendiu. De asemenea, niciunul nu știa cum se acordă primul ajutor până la sosirea salvatorilor:
Necunoașterea regulilor în caz de incendiu este o situție des întâlnită în școlile din România, recunosc dascălii. De aceea astfel de acțiuni sunt extrem de utile, spune directorul Gimnaziului ”Omega” din Tg. Mureș, Cornelia Ganea:
De cele mai multe ori, nu știm să ne comportăm, nici chiar în familie, darmite la școală. Iată de ce este extrem de bine venită această acțiune, pentru că astăzi, copiii au ocazia să simtă, să vadă și să trăiască din plin, ceea ce se poate întâmpla în unele cazuri nefericite, în viața lor de școlari, dar și în oricare zi. Pentru că sistemul de învățământ românesc nu este cum ar trebui să fie, noi avem o programă școlară foarte încărcată.”
Acțiunea de la școala din Tg.Mureș a fost organizată de ISU Mureș cu ocazia Zilei Informării preventive.
Valeriu Russu