Nu doar banii sau forţa de muncă ajută economia ci şi deplasarea

Publicat de Corina Muntean, 13 noiembrie 2019, 20:44
Dar nu oricum. Mersul pe jos cu 15 minute în plus pe zi ar putea stimula economia mondială cu miliarde de dolari pe an. Vă puneţi, probabil, întrebarea firească: în ce mod?
Dictonul „mersul pe jos este sănătos” a devenit valabil atât pentru oameni cât şi pentru economie. Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este cea care a ajus la această concluzie, pe baza unui studiu realizat de grupul de asigurări Vitality şi organizaţia RAND Europe. Conform acestuia, economia mondială ar putea fi stimulată cu până la 100 de miliarde de dolari pe an în cazul în care angajatorii îşi încurajează cu succes salariaţii să urmeze constant exerciţii fizice. Nu este o găselniţă a asigurătorilor, căci se ştie că cincisprezece minute în plus de mers pe jos în fiecare zi sau alergarea uşoară pe o distanţă de un kilometru îmbunătăţeşte productivitatea şi extinde speranţa de viaţă, contribuind astfel la creşterea economică. Cum se întâmplă acest lucru? Prin creşterea gradului de săntătate al populaţiei, în primul rând. Stimularea creşterii economice se datorează, potrivit studiului, ratelor mai scăzute de mortalitate – dacă oamenii sunt mai activi fizic, muncesc mai mult şi contribuie la economie – şi scăderii numărului de zile de concediu medical.
Preşedintele RAND Europe, Hans Pung, a declarat că studiul a evidenţiat ”o relaţie semnificativă între lipsa de activitate fizică şi scăderea productivităţii” şi că el ar trebui să le ofere factorilor de decizie şi angajatorilor ”noi perspective asupra modului în care pot spori productivitatea”. Adică le indică acestora că o stare fizică mai bună a angajaţilor este un element cheie pentru sporirea competitivităţii. De altfel, OMS recomandă tuturor persoanelor adulte cel puţin 150 de minute de efort fizic de intensitate moderată sau 75 de minute de activităţi fizice viguroase pe săptămână. S-a constatat că în cazul în care toate persoanele adulte cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani ar merge pe jos 15 minute în plus pe zi, producţia economică la nivel global ar putea creşte, prin economiile pe care le-ar face sistemul, cu circa 100 de miliarde de dolari an de la an. Totodată, persoanele de 40 de ani sedentare şi-ar putea extinde speranţa de viaţă, în medie, cu 3,2 ani dacă ar face jogging cel puţin 20 de minute pe zi.
Nu că muncitorii se spetesc de nu mai pot în zilele noastre, dar n-ar fi oportun ca pe lângă pauza de masă patronii în acord cu sindicatele să introducă şi pauza de jogging? Aşa, pentru sănătatea şi bunăstarea tuturor…
Studiul RAND / Vitality s-a bazat parţial pe date prelevate de la aproximativ 120.000 de persoane din şapte state. Apoi a modelat şi proiectat beneficiile economice potenţiale ale creşterii nivelului de activitate fizică la nivel global pentru 23 de ţări.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro