Noutăți privind acordarea serviciilor medicale
Publicat de Corina Muntean, 16 februarie 2018, 19:57
Proiectul Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Contractului-cadru ce va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost postat pe site-ul CNAS, în secţiunea dedicată transparenţei decizionale.
Principalele noutăţi se referă la medicii de familie şi la serviciile medicale în ambulatoriile de specialitate. Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache:
Medicii de familie vor putea efectua o serie de servicii noi: spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic şi a bolii cronice respiratorii obstructive, cunoscute şi sub prescurtarea de BBOC, la pacienţii cu diagnostic confirmat, măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore, tip holder, pentru monitorizarea bolilor cardiovasulare confirmate. Totodată, medicii de familie vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi. Diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esenţiale sunt servicii medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate în ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spitaliceşti.”
Tot în policlinici, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, medicii vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paleative, patru consultaţii pe trimestru pentru un asigurat.