Noul Cod Administrativ este contestat de unele partide și sindicate

Publicat de Corina Muntean, 28 iunie 2019, 15:39 / actualizat: 6 iulie 2019, 11:41
Senatorul liberal Cristian Chirteș, a declarat că prin adoptarea, zilele trecute, prin ordonanță de urgență a Codului administrativ, actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE a ales să evite controlul de constituţionalitate.
El a amintit că la acest control, proiectul de act normativ a picat în urmă cu un an, când a fost votat în Parlament.
Chirteș a remarcat că părțile bune ale Codului au ieșit în dezbatere parlamentară, pe când cele discutabile au fost deliberat strecurate de Guvern, prin ordonanță de urgență:
Sunt și prevederi bune în acest Cod administrativ, precum cele legate de funcționarea consiliilor locale. Însă PNL nu a fost de acord cu dreptul de semnătură, politizarea instituției Prefectului, alegerea președintelui Consiliului Județean prin vot direct într-un singur tur și, bineînțeles, pensiile speciale. Fiind o ordonanță de urgență, doar Avocatul poporului poate să o conteste. Noi, după modificarea Constituției, dacă va putea contesta la Înalta Curte de Casație, cu siguranță președintele Johannis o va face.
Noul cod nu permite clarificarea unei situații de criză, precum cazul de laReghin unde, a arătat Cristian Chirteș, primarul Maria Precup ar fi trebuit să părăsească postul, după ce luna trecută a pierdut procesul cu ANI.
Și primarul Tg. Mureșului, Dorin Florea a denunțat inexistența dezbaterilor publice, însă este de acord cu apariția, în forma actuală, a Codului Administrativ:
Era rolul și locul unor dezbateri serioase cu primarii, începând de la legea aleșilor locali – și pe aceea aș modifica-o. Am văzut ce se întâmplă în Parlament, că toate legile sunt trecute prin instanță, și exact așa este și în administrația locală, dar în lipsa unui dialog, au reușit s-o compromită. Doresc de urgență să apară acest cod administrativ, pentru că primarii au nevoie de legi ferme și de clarificarea regulilor jocului.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) susţine că adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe.
Președintele Federației ( FNSA), Valer Suciu, a declarat că se va pronunța doar după publicarea Codului Administrativ în Monitorul Oficial:
Ce comentariu să mai faci? E o dezamăgire totală, în prima fază au amânat de două ori discutarea și, mă rog, adoptarea ordonanței de urgență pe Codul Administrativ, pe care l-au votat. Acum, eu trebuie văd dacă s-au luat în considerare anumite doleanțe ale noastre, după ce văd Codul o să stabilesc un punct de vedere pe care îl aduc la cunoștința opiniei publice.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ. Acesta este considerat controversat de mai multe forțe politice și organizații sindicale, mai ales în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului, de la 25 la 10 zile, pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.
Valeriu Russu