Noul an școlar începe cu o oră mai puțin la clasa pregătitoare
Publicat de Corina Muntean, 25 august 2020, 16:02 / actualizat: 25 august 2020, 19:32
Numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021, ca un prim pas în decongestionarea programului celor mici.
Măsura este salutată și de sindicate, care privesc însă cu atenție evoluția pe termen lung a acestor măsuri.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Nu are niciun efect grav, să spunem așa. Este doar învățătoare, nu va face joc și mișcare, ci va face muzică separat și sport separat, ca și obiect. Nu afectează cu absolut nimic, atât că vor avea mai puține ore cei de la clasa pregătitoare.
Maria Rezi a subliniat că, pe termen lung, va trebui regândită întreaga programă, iar reducerea numărului de ore nu rezolvă problema supraîncărcării elevilor:
Ce reducem și cum facem? E o gândire de durată și trebuie să fim consultați și noi, practicienii. Altfel trebuie regândită programa, nu schimbăm mare lucru reducând o oră.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu, spune că reducerea programului este o măsură bună, care ar putea fi completată și cu reducerea numărului de copii din clase:
Cu cât sunt mai puțini copii într-o clasă, cu atât eficiența este crescută. Adică un profesor sau un învățător poate să se ocupe mai mult de acei copii. Și, având în vedere și distanțarea din această perioadă, noi sperăm să scăpăm cât mai repede de această distanțare dar, dacă analizăm toate aceste lucruri, eu cred că este o măsură bună.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână.
Această măsură se va realiza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.
Raluca Creț