Noua Strategie Națională de Educație Parentală ridică mari semne de întrebare
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 iunie 2018, 18:12 / actualizat: 10 septembrie 2018, 22:28
Proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației Naționale a fost retras de pe site-ul instituției.
Între timp, pe internet au apărut diverse opinii ale celor care au reușit să studieze propunerea de Strategie înainte să fie retrasă de autorități.
Proiectul este împartit în 13 capitole și are 35 de pagini, iar prima reacție de nemulțumire a venit față de propunerea de înfiinţare a unei reţele de educatori parentali care, timp de 2 ore pe săptămână, să-i înveţe pe elevi să nu aibă „mentalităţi conservatoare” şi atitudine care „idealizează familia tradiţională”.
O reacție în acest sens are și președintele Asociației Mediatorilor din Mureș, Alin Păcurar:
În calitate de părinte a 4 copii pentru mine familia constituie tată, mamă, copil. N-am în categoria de amici pe cineva care să gândescă altcumva. În calitate de mediator, care de 10 ani mi s-a dat să lucrez cu sentimente, interese și nevoile reale ale părinților, i-am responsabilizat să nu creadă că acel produs al dragostei lor, copilul, este o monedă de schimb, un bagaj pe care ei și-l pot da unul altuia sau a se șantaja sentimental. Este suflet, carne, trup.
O opinie diferită are Ana, mamă a doi copii și cadru didactic într-o școală din județul Mureș:
Eu, ca mamă, accept ideea că este posibil ca copiii mei să nu aibă o familie așa cum e acum, sau să aibă orice altă orientare. Acum probabil că ar prinde bine dacă fiecare părinte ar învăța să accepte ideea, căci până la urma asta e. Noi nu avem educația să acceptăm ceva ce este diferit față de ce știam. Deci familia tradițională nu garantează că va fi copilul bine crescut, nici că va avea tot ce are nevoie.
Ana mai spune că părinții au nevoie de educație parentală pentru că majoritatea dintre ei sunt depășiți de situațiile cu care se confruntă în familie.
De altfel, strategia propusă de Minister include propunerea ca părinţii să urmeze cursuri de parenting, în cazul în care copilul parcurge un nou ciclu de învăţământ. De asemenea, noile fişe de post ale profesorilor, asistenţilor sociali şi medicali, implicaţi în educaţia parentală, să fie revizuite şi să includă în normă, 2 ore pe săptămână, pentru educaţia parentală.
Marcela GERMAN