Noua lege a pensiilor ar putea elimina inechitățile uriașe din sistem
Publicat de Corina Muntean, 28 mai 2021, 11:18 / actualizat: 28 mai 2021, 21:10
Nici o modificare a sistemului actual de pensii nu va avea loc anul acesta, ne asigură conducerea Casei de Pensii Mureș, potrivit căreia procesul de evaluare a pensiilor, început în ianuarie, se va încheia la mijlocul anului viitor.
Ultima evaluare a pensiilor a fost făcută în anul 2004. În județul Mureș, au fost evaluate până acum peste 6.000 de dosare, în total urmând să fie evaluate 135.000 de dosare.
Deocamdată nu a fost luată nici o decizie privind limita de vârstă, pensia anticipată sau alte modificări care au creat temeri în rândul viitorilor pensionari, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Casei de Pensii Mureș, Florin Man:
Legea 263 nu este modificată și nu se va modifica în sensul că o să dispară una din categoriile de pensii. Acelea rămân în continuare valabile, pensia de limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțial, de urmaș și invaliditate, temere pe care o au viitorii pensionari, că am înțeles că au început să se îngrămădească la unele case de pensii dar și la noi în Târgu-Mureș… Nu au de ce să se teamă de lucru acesta. Vârsta de pensionare rămâne la fel nemodificată, stagiul minim de cotizare de 15 ani rămâne la fel, nemodificat.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat ieri că modificarea vârstei de pensionare, va fi o chestiune de opțiune, deoarece există un deficit de calitate în viața activă a angajaților. De asemenea, se iau în calcul inechitățile uriașe din sistemul de pensii. La nivel național, diferența dintre cea mai mică și cea mai mare pensie este de 100 de ori.
În județul Mureș, această diferență este de 37 de ori, precizează șeful Casei de Pensii Mureș, Florin Man:
În urma evaluării pensiilor când se va stabili noua formulă de calcul la nivel legislativ, sperăm să aibă ca rezultat diminuarea inechităților din sistemul de pensii. De exemplu, doi ingineri care au lucrat în aceleași condiții, doar că unul s-a pensionat, să zicem, anul trecut poate să aibă o pensie de 2.000 de lei iar altul s-a pensionat cu 4 ani în urmă, poate să aibă o pensie de 1.600 de lei. La nivel național, există cea mai mică pensie de 800 de lei și cea mai mare pensie este de aproximativ 100 de ori mai mare. La nivelul județului Mureș, avem pensia minimă de 800 de lei iar pensia maximă e undeva la 30.000 de RON.
Întregul proces de digitalizare, evaluare, inclusiv componenta legislativă vor fi finalizate la mijlocul anului viitor, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia legea ar urma să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor.
Ea a mai spus că angajații caselor județene de pensii sunt copleșiți de numărul mare de dosare pe care le au pentru evaluare. Prin urmare, va fi suplimentat, temporar, numărul acestora, iar banii pentru plata salariilor aferente vor veni de la Comisia Europeană, a mai spus Raluca Turcan.
Cristina Bulbescu