Noua lege a francizei din România, model pentru țările europene

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 octombrie 2019, 08:49 / actualizat: 24 octombrie 2019, 12:04
Zilele trecute a intrat în vigoare noua lege care reglementează regimul juridic al francizei, după ce proiectul de act normativ a fost dezbătut mai bine de un an de zile cu toți factorii implicați.
Printre cele mai importante prevederi se numără: obligația deținerii drepturilor asupra unei mărci înregistrate, obligația existenței unei unități pilot, de test, pentru a nu mai exista riscul accesării unei francize care nu își poate dovedi profitabilitatea, dar și înființarea Registrului Național de Franciză care va fi deținut de o organizație neguvernamentală.
Mai multe state europene doresc, acum, să se inspire din legea românească de franciză, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Sorin Naș:
Legea (românească) a francizei este una dintre cele mai bune pentru că stabilește drepturile și obligațiile, atât ale francizorilor cât și ale francizaților. În alte legislații europene, legea face referire mai mult la drepturile și obligațiile francizorilor. Asociația Română de Franciză deja are solicitări pentru a pune la dispoziția forma noastră pentru a se inspira și alte țări din această legislație. Eu zic că vom vedea, cât de curând, o creștere semnificativă a afacerilor în sistem de franciză în România.
Registrul Național de Franciză va fi operat gratuit de Asociația de profil din România și prevede o mai mare transparență, spune secretarul de stat în Ministerul Afacerilor, Sorin Naș:
Am prevăzut acolo ca francizorii să ofere un set minim de informații asupra afacerii, asupra conducerii unei francize, inclusiv informații privind eventuale litigii pe care le-au avut, tocmai ca francizații, înainte să încheie un contract de franciză să știe cu cine încheie, ce probleme au avut și să vadă dacă merită sau nu să investească în acest domeniu. În vechea legislație au apărut o serie de afaceri, așa-zise în franciză, care datorită reglementărilor în vigoare au dus la falimente ale francizaților.
Schimbarea regulilor francizei este o surpriză pentru cei care activează în domeniu, având în vedere că este prima dată când se fac modificări legislative în acest sector în ultimii 20 de ani. Inițiativa noii legi aparține Asociației Române de Franciză și conține prevederi esențiale pentru investitorii din domeniu.
Cristina Bulbescu