Nouă copii din Mureș au rămas fără ambii părinți, în urma tragediei din Ungaria
Publicat de Corina Muntean, 24 mai 2018, 12:49
Toți copiii rămași orfani în urma accidentului au sub 10 ani.
Este vorba de o familie din comuna Mica, satul Căpâlna de Sus, care este îndoliată după ce ambii fii și nora lor au decedat, lăsând în urma lor trei copii orfani de ambii părinți.
De asemenea, alți 6 copii din Agrișteu, comuna Bălăușeri, au rămas orfani de ambii părinți.
Din aceeași localitate, mai sunt doi bărbați victime ale accidentului care au lăsat în urma lor trei copii. Unul dintre bărbați a înștiințat primăria în data de 23 martie că urmează să plece la muncă în străinătate și a cerut ajutor social, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș primarul din Bălăușeri, Sagyebo Istvan.
Accidentul a fost filmat și transmis live pe Facebook chiar de către șoferul microbuzului care a lăsat și el 2 copii orfani.
Se pare că acesta vorbea cu soția în momentul accidentului, spune primarul comunei Mica, Szekely Ladislau:
Treaba e că, acum am aflat și eu, că dânsul vorbea prin telefon live pe Facebook și transmitea, vorbea cu soția. Soția a văzut tot accidentul în direct. Au mai fost accidente în localitate tot din cauza telefonului mobil. Inclusiv șoferul a mai avut două accidente dar nu din cauza asta. În schimb, unul din băieții din localitate a avut un accident și fata (care era cu el) a ajuns în comă tot din cauza telefonului mobil și a muzicii. Șoferul are o firmă de alimentație publică în Mica dar pentru transport eu nu știu să aibă autorizație.”
Ministerul Afacerilor Interne a transmis un mesaj de atenționare în urma acestui accident prin care li se atrage atenția șoferilor să fie responsabili măcar pentru viața pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, dacă nu le pasă de viața lor.
”STOP! E prea mult… demult este prea mult!” sună acest mesaj transmis pe rețelele de socializare prin care se face apel la toți pasagerii autoturismelor să ia atitudine iar dacă nu pot convinge șoferul, să sune la 112.
Din păcate, butonarea telefonului la volan, inclusiv de către pietoni care traversează pe treceri sau prin locuri nepermise, arată cât suntem de iresponsabili, spune psihologul Dan Ivănescu:
Din nefericire, cu siguranță nu e singurul caz de șofer care face lucruri de genul acesta iar noi, oamenii care ne urcăm în mașinile alea, nu am înțeles că până la urmă e și vina noastră. De asta e bine să folosim șoferi care au autorizație, care sunt verificați, și așa mai departe. Tehnologia și rețelele de socializare nu sunt o problemă dar modul în care le folosim sunt, de fapt, o foarte mare problemă. Și le folosim în exces și le folosim în momente în care ar trebui să facem cu totul și cu totul altceva. Nu suntem responsabili de ceea ce facem și asta cred că este unul din lucrurile care ne definește așa ca popor. Nu gândim un pic mai încolo…”
Astăzi au loc anchete sociale și consilieri psihologice la familiile victimelor accidentului, situația copiilor orfani fiind cea mai mare prioritate. Se află acum la fața locului echipe mixte formate din asistenți sociali și psihologi din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului și inspectori ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș. Atât primăriile cât și Agenția de Plăți vor acorda compensații financiare pentru înhumarea victimelor.
De asemenea, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația copiilor rămași orfani în urma decesului părinților în accidentul petrecut în urmă cu două zile în Ungaria.
Cristina Bulbescu