Nou centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din zona Întorsurii Buzăului

Publicat de Rotar Mirela, 26 iulie 2022, 11:20 / actualizat: 28 iulie 2022, 21:57
Lucrările care vor dura 24 de luni au început zilele trecute, iar principalul finațator este Fundația SERA.
Primăria Întorsura Buzăului a pus la dispoziția Consiliului Județean Covasna un teren de 1000 metri pătrați pentru construcția centrului în care vor putea fi tratați 20 de copii.
Primarul din Întorsura Buzăului, Paul Urda, precizează că mai există un centru de recuperare pentru 10 copii cu dizabilități în incinta Spitalului orășenesc, dar care nu acoperă nevoile actuale:
Sunt servicii nu numai pentru Întorsura Buzăului ci și pentru comunele învecinate. Aceste proiect se face cu sprijinul Fundației SERA din București, care a accesat o finanțare europeană de peste 600.000 de euro. Noi mai avem, în colaborare cu această fundație, o casă familială pentru copii sănătoși și o altă casă familială pentru copii cu mici dizabilități. Dar sunt beneficiari foarte mulți, nu au condiții și nu au spațiu pentru a aduce aparatura necesară. Eu am o relație extraordinară cu cei de la Protecția Copilului pentru că sunt angajat al lor de 21 de ani. Acum am contractul de muncă suspendat pentru că sunt primar iar pentru mine e un proiect de suflet, inima mea e la acești copii.
Centrul de recuperare de la Întorsura Buzăului va fi unul modern, asemănător cu cel din Sfântu Gheorghe . Acesta a fost construit în 2019, tot cu sprijinul fundației SERA, spune directorul DGASPC Covasna, Vass Mária:
Centrul va oferi servicii atât pentru copii cu dizabilități din zonă cât și pentru cei din Întorsura Buzăului. Deja funcționează un centru de recuperare la Întorsura dar cu o capacitate mică și solicitările sunt foarte mari. Cred că lunar cam 50 de copii pot beneficia. Vor fi cabinete de ergoterapie, kinetoterapie, cabinet psihologic, psihopedagog și un asistent medical, deci terapii complexe.
Colaborarea dintre județul Covasna și Fundația SERA România durează de 20 de ani, timp în care au fost construite numeroase instituții sociale și au fost organizate multe activități în domeniu.
Pe lângă Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap din Sfântu Gheorghe, alte proiecte au vizat închiderea Centrului de Plasament nr. 6 Olteni şi construirea a trei case familiale la Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului , în care au fost mutați copiii din Centrul Olteni.
Valeriu Russu