Noile reglementări fiscale lasă ONG-urile la bunăvoința oamenilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 ianuarie 2018, 17:17
Trecerea firmelor de la impozitul pe profit la impozitul pe venit va influența dorința firmelor de a mai face sponsorizări.
ONG-urile vor pierde bani și pentru că românii nu vor avea timp să stea la cozi pentru a depune formularul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit.
Sunt două noutăți fiscale ce pot duce organizațiile la limita supraviețuirii, este de părere președintele Fundației Alpha Transilvană din Tîrgu Mureș, dr. Alexandru Lupșa:
Într-o lume civilizată inclusiv o persoană privată ar trebui să aibă dreptul să-și deducă, în anumit cuantum, venitul său oferit dezvoltării societății, darămite o societate comercială. Pe de altă parte, măsurile restrictive care au fost aduse în dirijarea declarației de 2%… să stai cozi nesfârșite la ANAF. Oamenii nu se vor duce. Nu mai rămâne nicio altă sursă de venit decât bunăvoița persoanelor private și a companiilor.”
Vremuri grele și pentru Asociația ”Împreună pentru Copiii cu Cancer” din Tîrgu Mureș care a renunțat la cei doi angajați și va încerca să-și continue activitatea doar pe bază de voluntariat.
Președinte Asociației este Gabriela Farczadi:
Cred că va fi o perioadă foarte grea dacă într-adevăr schimbările vor fi așa cum se preconizează, pentru că sponsorizările contau enorm de mult. Deja am avut o scădere. Mai multe firme au zis că nu se mai încadrează, nu pot. Ce alte surse ne mai rămân? Să facem evenimente caritabile și mai rămân proiectele care și acelea sunt cu un risc.”
Soluții de a-și continua activitățile în folosul oamenilor bolnavi caută și una dintre cele mai vechi ONG-uri din țară, Hospice Casa Speranței din Brașov.
Managerul departamentului atragere de fonduri, Gabriela Tokes:
Cred că ar trebui ONG-urile să se îndrepte strategic către comunitățile în care activează. Vom face apel la beneficiarii indirecți, și aici mă refer la familiile persoanelor făcând referire la un sprijin pe care l-am putea primi constant, cu sume mici, dar recurent ar constitui o sumă predictibilă pentru organizația noastră.”
ONG-urile susțin că noile prevederi fiscale afectează aproximativ 80% din firmele înregistrate în România, care nu vor mai face sponsorizări.
Marcela German