Noi tensiuni în sănătate din cauza indemnizației de hrană
Publicat de Corina Muntean, 16 iulie 2018, 13:38 / actualizat: 29 iulie 2020, 13:37
Liderii Sanitas au înaintat premierului o adresă în care solicită revenirea la impozitarea indemnizaţiei de hrană cu 10%. Asta după ce Ministerul de Finanțe și-a anunțat intenția de a impozita cu 45% aceste venituri, pe care le consideră ”venituri din salarii şi asimilate salariilor”.
Sindicaliștii spun că cei mai afectați de măsură vor fi cei care nu au beneficiat de creșteri salariale și se vor trezi cu venituri și mai mici.
Președintele Sanitas Mureș, Ioan Popșor:
E greșită impozitarea cu 45% și bineînțeles că vor fi diminuate salariile. Noi așteptăm clarificări pentru că, vă dați seama, se reține retroactiv pe 6 luni, și mai mult, sunt tot felul de răspunsuri de la ANAF-uri din țară prin care spun clar că se reține doar impozitul și sunt ANAF-uri care spun că această indemnizaie de hrană sunt bani și trebuie fiscalizate conform Codului fiscal (deci cu 45%).”
Liderii Federației Sanitas s-au reunit în această săptămână la o școală de vară la Tușnad, la care vor discuta o serie de probleme ale organizației, inclusiv impozitarea indemnizației de hrană.
Vor mai fi abordate subiecte precum regulamentul de sporuri, legea salarizării și Ordonanța de Urgență 91 din 2017 prin care anumite categorii de personal sunt greșit ierarhizate și pierd venituri.
Este vorba asistenți medicali, biologi, farmaciști și psihologi.
Cristina Bulbescu