Noi reguli bancare ar putea reduce numărul și valoarea împrumuturilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 iunie 2018, 08:39
Banca Națională a României intenționează să limiteze gradul de îndatorare aferent populației pentru împrumuturile de la bănci și IFN, cum se făcea și înainte de aderarea la UE.
Potrivit proiectului gradul de îndatorare maxim pentru creditele pentru locuințe în lei cu dobândă variabilă ar urma să fie de 45%, în timp ce la consum nu va depăși 30%. Operațiunea ar limita numărul celor care se califică pentru un credit, respectiv suma pe care aceștia o pot împrumuta.
Mureșenii au păreri împărțite când vine vorba de o asemenea plafonare, însă majoritatea cred că în România e greu să trăiești fără credite bancare:
BNR studiază de mai bine de un an o formulă prin care să limiteze creșterea creditului aferent persoanelor fizice, în condițiile în care riscul de nerambursare a creditului crește concomitent cu dobânzile mai ridicate.
Analistul financiar, Lucian Savu:
Este o măsură restrictivă care presupune calmarea inflației. Consumul este foarte mare, tot mai greu sustenabil, și atunci este normal ca Banca Centrală să ia măsuri prin care să calmeze acest fenomen. Dacă astăzi, de exemplu, gradul de îndatorare este undeva de 60-70%, prin acest mod de a plafona creditele, reducând gradul de îndatorare, care ar trebui să ajungă undeva la 40-50%, persoanele vor fi obligate să apeleze mai puțin la credit, dincolo de faptul că și dobânzile s-ar putea să crească.
În septembrie 2017, circa 25% dintre debitori aveau un grad de îndatorare mai mare de 55%, „ceea ce arată că o proporție semnificativă a populației prezintă un risc ridicat de intrare în stare de nepeformanță”, arăta Banca Națională a României.
Proiectul de plafonare a gradului de îndatorare al populației ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie, însă nu a fost pus în dezbatere publică și nu este exclus să fie modificat.
Băncile vor avea 30 de zile să emită normele de creditare actualizate, iar cererile de credit aflate în lucru la data intrării în vigoare vor fi procesate conform regulamentelor anterioare.
Marcela GERMAN