#NoapteaMuzeelor se aude la #radiomures!
Publicat de Rotar Mirela, 30 aprilie 2024, 09:56
De descoperit expoziții, de vizitat spațiile Muzeului Județean Mureș, în avanpremieră la #Noaptea Muzeelor2024 la www.radiomures.ro.
Plimbări și povești la Muzeu, următoarea oprire: Secția de Științele Naturii.
Valoroasele colecții ale Secției de Științele Naturii sunt găzduite de o superbă clădire de patrimoniu ridicată în 1893, pe strada Horea nr.24, fostul sediu al a Muzeului de Artă Industrială Secuiască.
Peste 60.000 de piese din colecții de: mineralogie, plante, paleontologie, trofee etc se găsesc fie în expozițiile permanente sau temporare ori în depozitele Secției, recent reabilitată.
Plimbarea în avanpremieră la #Noaptea Muzeelor mi-a prilejuit întâlnirea cu cercetătorii și curatorii principalelor expoziții ”must-see” la Secția de Științele Naturii: biologul Daniela Botoș, coordonatoarea Secției, cercetătoarea Mihaela Sămărghițan și paleontologul Alexandru Solomon, cel care mi-a spus povestea fabuloasă a celebrului deja ”Magyarosaurus dacus”, descoperit de baronul Nopcsa, la rându-i cu o biografie demnă de Indiana Jones și o exotică teorie despre nanismul insular.
Exponate rare, abia recent vernisata expoziție ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, realizată în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Institutul STAR, grădina senzorială și sera cu plante exotice,sau exponatul deja vedetă: Rinocerul lânos (Coelodonta antiquitatis),unic în România, pot fi irezistibile puncte de atracție pentru periplul din #NoapteaMuzeelor 24024.
”Expoziția de bază a Secției de Științele Naturii conține 9 sectoare expoziționale: Sector Paleontologie, Sector Mineralogie și petrologie, Sector Biodiversitate, Sector Ecosisteme, Sector Vânătoare, Sector Peșteră de mulaj, Sector Specii protejate, Sector Ecosistem marin, Sector Specii exotice terestre.”
Multiple fațete ale relației om-natură-știință veți descoperi dacă veți parcurge traseul propus de biologul Daniela Botoș sau veți aprofunda meticulos profesionista prezentare a ecosistemelor făcută de Mihaela Sămărghițan. Îi veți putea asculta într-o ediție specială ”Grafitti” la Radio Tg.Mureș www.radiomures.ro, sâmbătă, 4 mai, de la ora 14.00 și duminică, 5 mai, de la aceeași oră, în reluare.
Evenimentul ”Noaptea Muzeelor” va avea loc sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 10.00 și va anima toate spațiile Muzeului Județean Mureș și ale partenerilor, până după miezul nopții.
Autor: Diana Gherendi