Noaptea Muzeelor a devenit un eveniment firesc pentru târgumureșeni

Publicat de Corina Muntean, 19 mai 2018, 18:00
După 13 ediții, atât organizatorii cât și publicul au inclus Noaptea Muzeelor în categoria evenimentelor pe care le așteaptă și la care se iese cu familia.
Aflat în Cetatea Medievală, la standul arcașilor, directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán susține că aceasta este reacția civică pe care o aștepta de la târgumureșeni:
Asta speram și acesta era scopul nostru, ca muzeul să devină un program de familie, să vină oamenii cu drag și cu interes și să știe deja că la muzeu pot vedea lucruri interesante, să povestim despre trecut, despre cum trăiau oamenii. Și e important faptul că nu numai muzeele sunt în acest program, ci și Teatrul, Ansamblul Mureșul, Biblioteca Județeană, sau Grădina Zoologică, biserici, asociații și fundații, a devenit o mișcare culturală în oraș.”
Soós Zoltán a admis că, în privința contactului cu arta și cultura, lumea calculatorului și a telefonului inteligent, nu trebuie lăsată să ne domine.
Oamenii în general și tinerii în mod special trebuie să aibă contact direct cu obiectul, lucru subliniat și cu cetățenii ce vizitau punctele de interes ale Nopții Muzeelor de la Tg. Mureș.
Noaptea muzeelor 2018 are loc și duminica, iar în sâmbătă noapte toate punctele de interes sunt deschise între orele 23.00 și 2,00.
Programul cuprinde 25 de expoziții, evenimentele se petrec în 20 de locații, dintre care trei sunt noi, respectiv deschiderea, în premieră pentru public, a două cavouri și o criptă a unor lăcașuri de cult.
De asemenea, compania Compania Aquaserv oferă publicului Casa și Muzeul Apei, existând, în cadrul Nopții Muzeelor și 20 de ateliere de pedagogie muzeală pentru copii.
Valeriu Russu