Nicolae Ciucă: Suntem alături de supravieţuitorii şi salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001

Publicat de Corina Muntean, 11 septembrie 2022, 11:43
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj de solidaritate cu poporul american, la 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
La 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie din SUA, premierul remarcă, într-un mesaj, că această perioadă a reprezentat o tranziție lungă și grea, de la șoc și teamă la echilibrul și solidaritate între cetățenii planetei și între națiuni.
Prim-ministrul României spune că lecția celor 21 de ani în care toate societățile democratice s-au coalizat împotriva terorismului crează o cale pentru conviețuirea în pace și siguranță. Nicolae Ciucă reamintește, în același timp, că România a fost și rămâne solidară cu Statele Unite, lucru reflectat de colaborarea dintre cele două țări în plan militar.
În mesajul său, șeful Guvernului subliniază importanța parteneriatului strategic bilateral, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
********
Atentatele de la 11 septembrie. Comemorare în Statele Unite ale Americii
Au trecut 18 ani de la primul atentat terorist transmis în direct, în New York.
Se întâmpla în 2001 la ora 15.46 ora României.
Atunci un avion deturnat de terorişti lovea turnul de nord al World Trade Center… 17 minute mai târziu, a doua aeronavă intra în turnul de Sud al complexului din Manhattan.
Cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului s-au prăbuşit.
Reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Osama bin Laden, a revendicat atacurile.
Aproape 3 mii de oameni și-au pierdut viața.
S-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.
Monumentul ridicat în memoria celor aproape 3000 de victime ale atentatului a fost ales din 5.201 de propuneri și aparține arhitectului Michael Arad, care este fiul lui Moshe Arad, evreu născut în România în 1934 și ajuns ambasador al Israelului în Mexic și S.U.A. – scrie București FM.
********
Victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, comemorate la New York
Victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 vor fi comemorate astăzi la memorialul care le este dedicat la New York.
Aproape 3.000 de persoane au fost ucise în urmă cu 21 de ani de 19 teroriști Al-Qaeda, care au deturnat patru avioane. Două dintre acestea au lovit turnurile World Trade Center din New York, al treilea clădirea Pentagonului, iar cel de-al patrulea s-a prăbușit în Pennsylvania, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriștilor.
Statele Unite au răspuns atacurilor de la 11 septembrie declanșând așa-numitul război global împotriva terorismului, prima etapă majoră a acestuia fiind invadarea Afganistanului, al cărui regim taliban adăpostea conducerea Al-!Qaeda. Liderul Al-Qaeda avea să fie ucis în 2011, într-un raid american în Pakistan, iar succesorul său Ayman al-Zawahiri anul acesta, la Kabul, care a fost recapturat de talibani, pe fondul retragerii americane din Afganistan.