Nicolae Ciucă îi încurajează pe români să consume mai multe produse locale

Publicat de Rotar Mirela, 3 martie 2023, 12:50 / actualizat: 10 martie 2023, 19:54
Premierul României, Nicolae Ciucă, însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au vizitat ieri fabrica de produse lactate de la Reghin, Mirdatod, și producătorul de tractoare IRUM.
Cei doi au apreciat calitatea produselor mureșene și au reafirmat nevoia ca statul să sprijine producătorii români.
Marcel Ciolacu:
Am fost la două fabrici românești 100%, prima fabrică de lactate condusă de către doi frați care procesează peste 100.000 de litri de lapte pe zi. Cu adevărat impresionant faptul că folosesc materie primă numai din zona dvs. și au deschidere în toată țara și, mai nou, au început să și exporte. Și am fost și singurul tractor românesc salvat. Cu adevărat impresionant, două companii românești, una pornită de la zero, una salvată din industria românească dinainte de 1989, și cred că vor avea nevoie de ajutorul nostru și de programele noastre de susținere.
Nicolae Ciucă i-a încurajat pe români să consume mai multe produse locale, pentru a-i sprijini pe producătorii și procesatorii autohtoni:
Are capacitate de procesare foarte mare. Din păcate, datorită actualelor condiții, lucrează doar la 50% din capacitate. Susțin fermele agricole din zonă, ferme ale localnicilor care cresc până la cinci animale pe gospodărie. Îi îndemn pe români să consume produse românești, pentru că pe întreg ciclul de producție nu am văzut nici măcar o secvență unde să se folosească altceva decât la laptele în stare pură, așa cum vine el de la producători.
Guvernul își propune să sprijine procesarea în țară a unui procent cât mai mare din producția agricolă, pentru a oferi siguranță alimentară românilor, a subliniat premierul Nicolae Ciucă:
Avem nevoie în continuare să venim cu politici, cu programe de susținere a producătorilor români, avem nevoie să le asigurăm capital de lucru și avem nevoie ca, așa cum ne-am asumat în guvern, să facem de așa natură, astfel încât deficitul de balanță comercială să ajungă în doi ani de zile cât mai aproape de zero, pentru că în momentul de față, pe produse lactate, deficitul de balanță comercială este de aproximativ 600 de milioane de euro.
În cursul anului 2022, procesatorii din domeniul agroalimentar au beneficiat de microgranturi și granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 300 de milioane de euro, din fonduri europene.
Raluca Creț