Nicolae Băciuț: cel mai frumos mod de a sărbători Limba Română este de a o vorbi corect
Publicat de Hategan Raul, 31 august 2022, 22:46
Limba Română a fost subiect de dezbatere într-o sesiune ştiinţifică dedicată Zilei acesteiea, în care a fost abordată şi situaţia Limbii Române în şcoală, prilej cu care Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a spus că legile educației promovate de ministrul Educației ”nu aduc o perspectivă clară de îmbunătățire, a domeniului, propunerile avansate aflându-se „într-o fundătură”.
În ce privește Limba română, scriitorul mureșean Nicolae Băciuț susține că îți poți respecta limba, respectând atât valorile trecutului, pe cei ce au clădit-o în timp cât și prin adoptarea cu discernământ a neologismelor, a”englezismelor” care ne invadează zilele acestea:
Vorbind-o corect, deja ai început să faci ceea ce se cuvine față de limba în care te-ai născut, s-o respecți pe ea că există, să-i respecți pe toți cei care au clădit în timp limba noastră cea română, pe care n-am ales-o noi, ci ea ne-a ales pe noi. Limba este un organism viu, ea mereu s-a lăsat și se lasă influențată de factorii care au venit înspre ea. Acum vine valul ”englezismelor”, tot limbajul informaticii, intră în limbă, sporește limba; ce facem cu ele, nu le mai folosim?
Omul de radio și scriitorul Valentin Marica atrage atenția că greșelile de limbă, devin prin repetare norme literare, astfel că, zi de zi, trebuie să tezaurizăm valorile limbii române, pentru a o preda generațiilor ce vin.
În ce-i privește pe oamenii de radio, limba română trebuie să devină o școală, consideră Valentin Marica, pentru că la microfon nu poate exista greșeala de exprimare și nu putem comunica distant către ascultător:
Înaintemergătorii vorbeau de aplecarea necontenită spre tezaurizarea limbii, care este cartea de noblețe, cum spunea Alecsandri sau poarta sufletului cum spunea Cantemir. Limba română trebuie să învățată continuu, prin a o exprima corect în vorbire și scriere, pentru a-i cunoaște tendințele. Prin radio, limba română devine școală, pentru că la microfon nu pot exista greșeala de limbă, nelijențele, ci limba corectă, frumoasă.
Azi se celebrează prin lege „Ziua Limbii Române”, ca instrument de păstrare a identităţii naţionale, atât pentru românii din țară cât mai ales pentru cei aflați înafara granițelor.
Valeriu Russu