Niciun logoped în satele din Mureș
Publicat de radiomures, 16 aprilie 2018, 20:01
Situația se întâlnește chiar și la oraș. Elevii din Iernut și Luduș nu au arondat nici un logoped.
Fiecare din cei 21 de specialiști în corectarea vorbirii din Mureș lucrează cu 60 de copii. Psihologii școlari sunt și ei puțini. Ar mai fi nevoie de peste 10, în județul Mureș, arată directorul Centrului de Resurse și Asistență Educațională, Porkolab Annamaria:
Avem 21 de logopezi școlari și 62 de psihologi școlari. În ceea ce privește psihologii școlari acoperim 60-70% din județ. În ceea ce privește logopezii avem două zone total neacoperite: Ludușul și Iernutul. În Tîrgu Mureș avem două școli foarte mari unde nu putem asigura logopezi și în mediul rural nu avem deloc niciun logoped. Ca să-i ajutăm pe acești părinți am făcut un serviciu de urgență la sediul nostru și facem contact cu unul dintre logopezii din școli și am direcționat părinții spre acești colegi.”
Nici mediatorii școlari nu sunt suficienți. În Mureș există doar 10, deși populația școlară de etnie rromă este de circa 13.000 de elevi, potrivit inspectorului școlar pe probleme ale rromilor, Gazsi Stefan Eduard.
Și în Harghita sunt prea puțini logopezi și psihologi școlari, spune directoarea CJRAE Harghita, Szabo Iren Otilia:
Sunt 84 de specialiști, din care 64 lucrează ca consilieri școlari și 20 ca profesori logopezi. Numărul acestor acestor specialiști e sub nivelul așteptărilor pentru că munca necesită un timp îndelungat și nu toți copiii pot să beneficieze de serviciile specialiștilor. Ar mai trebui măcar 30-40 de specialiști.”
Situația a fost semnalată la Ministerul Educației de deputatul UDMR de Mureș, Csép Andrea. Potrivit acesteia, de vină ar fi regulamentul din 2011 de organizare a Centrelor de Resurse și Asistență Educațională.
Parlamentarul mureșean a primit însă asigurări că se fac demersuri pentru adaptarea regulamentului la nevoile reale ale populației școlare.
Marcela German