Niciun cabinet stomatologic școlar funcțional la Târgu Mureș, de la debutul pandemiei
Publicat de Corina Muntean, 17 septembrie 2021, 11:06
Primăria municipiului Târgu Mureș, prin Direcția Școli, are în administrare patru cabinete stomatologice destinate elevilor, unde consultațiile și tratamentele de urgență destinate școlarilor sunt gratuite.
De mai bine de un an și jumătate, însă, activitatea acestora a fost suspendată deoarece personalul deservește centrele de vaccinare.
Un alt cabinet stomatologic școlar va fi finalizat la Târgu Mureș până la sfârșitul acestei luni, precizează purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Mureș, Cristina Pruteanu:
Din cauza pandemiei, activitatea acestora a fost suspendată temporar, deoarece personalul deservește cabinetele a fost mutat la centrele de vaccinare. Primăria Târgu Mureș a amenajat din bugetul local, în ultimii ani, 4 cabinete stomatologice, acestea fiind situate la Colegiul Național ”Al. Papiu Ilarian”, Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, la Școala gimnazială ”Romulus Guga” și la Dispensarul studențesc, situat pe str. Nicolae Grigorescu, nr.15. În momentul de față, se efectuează lucrări la Școala gimnazială ”Liviu Rebreanu”, cabinetul urmând a fi deschis în următoarele săptămâni. Aici, copiii din 3 grădinițe, un gimnaziu și un liceu vor beneficia de asistența stomatologică.
Pe de altă parte, nici un cabinet școlar nu are avizul Colegiului Medicilor, așa cum cere legea, spune conducerea organizației care s-a autosesizat în acest caz.
În plus, dentiștii din Mureș au cerut autorităților sanitare și locale, fără rezultate însă, avizarea și utilizarea cabinetelor școlare pentru urgențe, mai ales în perioada pandemiei.
Mureșenii sunt obligați, prin urmare, să acceseze doar servicii private stomatologice și să le plătească aproape integral din buzunar.
Mai puțin de un sfert din dentiștii mureșeni au contract cu Casa de Asigurări și pot deconta o mică parte din tratamentele pentru copii și tineri, precizează președintele Colegiului Medicilor Dentiști din județul Mureș, Mirela Gaston:
E într-adevăr o harababură și organizatorică și legislativă… Oricum, noi chiar am făcut niște adrese către primăriile de care aparțin aceste cabinete pentru că ele nu sunt avizate de noi. Am mai cerut să se deschidă aceste cabinete școlare pentru a degreva SMURD-ul dar n-am ajuns la nici o concluzie. În principiu, toată asistența stomatologică este pe umerii privaților și din buzunarul pacientului. Unele cabinete au contracte cu Casa dar din aproape 800 de stomatologi (în Mureș), contractele nu depășesc 200.
Stomatologii atenționează că problemele stomatologice netratate la timp, îi pot afecta pe termen lung pe tineri.
Pe lângă faptul că nu se pot hrăni corespunzător, tinerii cu dantura distrusă vor suferi de probleme estetice, de vorbire și chiar de dureri de cap și de zonă dorsală.
Cristina Bulbescu